2024.04.25, Csütörtök

Alternatív útvonalon kerüli el Klein Dávid a Sisapangma veszélyes gerincét

mti

2018.04.23. 17:13

Ami még nem sikerült magyar hegymászónak, hamarosan megkísérli az eddig négy nyolcezrest meghódító Klein Dávid.

Hirdetés

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében múlt pénteken megérkezett a Sisapangma alaptáborába Klein Dávid. A nemzetközi csapatban két olasz hegymászó, Sebastiano Valentini és Mario Vielmo, illetve a bolgár Boyan Petrov kapott helyet. Ők korábban is másztak már a magyar sportolóval egy csapatban, a 2016-os Annapurna-expedíción. Ennek során Klein Dávid első magyarként ért fel az egyik legnehezebbként számon tartott nyolcezres csúcsára, oxigénpalack használata nélkül. 

A mostani alaptábor különlegessége, hogy a szokásosnál feljebb, 5600-5700 méter környékén építették ki. Rajtuk kívül csupán egy kínai expedíciós csapat van a hegyen. Klein Dávid megerősítette, a tervek szerint az idei mászás során az úgynevezett Inaki útvonalon halad majd felfelé. Ezzel elkerülik a másik lehetséges útvonal egyik legveszélyesebb szakaszát, a 8000 méter fölött húzódó hegygerincet, amelyen a szeles időnek köszönhetően már most hóátfúvásos részek alakultak ki.

A csapat hamarosan megkezdheti az akklimatizációs köröket is, amelynek során egyre nagyobb magasságban építenek ki táborokat.

A Sisapangmán idén nincsenek előre lefektetett kötelek, így a csapatnak ezt is maguknak kell intézni, ami nagyban megnehezíti a haladásukat - áll a közleményben.

A csúcs elérésével már több magyar hegymászó próbálkozott: 1987-ben hat magyar mászó érte el a hegy 8008 méteres elő-csúcsát, de feljebb nem jutottak, 2013-ban pedig Lesták Erzsébet szintén csak az előcsúcsig jutott, mert a romló időjárás és a nagy hó miatt nem vállalta a gerincen való átkelést a főcsúcsra.

A magyar hegymászósport számára a tizennégy nyolcezer méter feletti hegycsúcsból már csak a Sisapangma 8027 méteres, a K2 8611 méteres és a Mount Everest 8850 méteres csúcsának oxigénpalack nélküli elérése hiányzik.

SportKlein Dávidhegymászás

Ajánljuk még