2023.03.26, Vasárnap

Jövőre Budapest lesz Európa Sportfővárosa

MTI

2018.12.06. 14:53

Az elnyert címhez kötődő programsorozattal százezreket akarnak megmozgatni és felhívni a figyelmet az egészséges életmódra.

Hirdetés

2019-ben Budapest kapja meg az Európa Sportfővárosa címet, amelynek keretében a korábbinak lényegesen több sporteseményt szerveznek majd. A magyar delegáció Brüsszelben vette át Szófiától az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetségétől (ACES) pályázaton elnyert rangos címet jelképező zászlót.

A pályázatban Budapest vállalta, hogy olyan programokat kínál, amelyeket a lakosok magukénak érezhetnek, illetve a készségeiknek, képességeiknek megfelelően azokon szabadon, ingyenesen részt is vehetnek. A fővárosiak mozgásra ösztönzése mellett az egészséges életmód tudatosítása szintén kiemelt figyelmet kap az egész éves programsorozatban.

A sportfőváros évadot a fővárosi önkormányzat, illetve annak partnerszervezete, a Budapesti Sportszövetségek Uniója koordinálja, és a Testnevelési Egyetem is csatlakozott hozzá.

Február 23-án a Testnevelési Egyetem új kampusza megnyitja kapuit a nagyközönség számára a Lakossági életmód és szabadidősport konferenciával. Az év folyamán rekreációs az oktatók és hallgatók számos nagyszabású szabadidősport-rendezvény szervezésében fognak közreműködni, valamint a város nyitott fitneszparkjaiban életmód és sportszakmai tanácsadást is nyújtanak majd – mondta el Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. Az egyetem vezetője azt is hozzátette, hogy

jelenleg a magyar lakosság 71 százaléka inaktív, ezért a programsorozat fő célja, hogy minél többen kezdjenek el rendszeresen sportolni.

A rendezvénysorozat arca Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lesz, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport nem csupán abban segít, hogy egészségesebbek, fittek legyünk, hanem örömet nyújt, pozitív életszemléletet is ad, amelynek köszönhetően az élet minden területén jobban teljesíthetünk.

A programok sora január 1-jén a városligeti műjégpályán startol majd el. A rendezvényekről a Budapest Európa Sportfővárosa hivatalos Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

SportBudapestsport