2024.07.22, Hétfő
Hétfőn kezdődnek meg az Európai Maccabi Játékok Budapesten
888.hu

Hétfőn kezdődnek meg az Európai Maccabi Játékok Budapesten

mti

2019.07.26. 14:07

Hétfőn kezdődik és augusztus 7-ig tart Budapesten a zsidó sportolók versenye, melyre 40 országból 3000 résztvevő érkezik, köztük 2200 versenyző, ami rekordrészvételnek számít az esemény kilencvenéves történetében.

Kedden tarják meg a hivatalos megnyitót, de már hétfőn megkezdődbnek az Európai Maccabi Játékokat Budapesten. A zsidó sportolók bajnokságát Áder János köztársasági elnök, a játékok fővédnöke nyitja meg, míg a lángot Polgár Judit volt világelső sakkozó gyújtja meg.

A versenyzők 24 sportág 63 versenyszámában mérik össze tudásukat, a központi helyszín a Ludovika Campus lesz. A játékokon nemcsak európai zsidó sportolók vesznek részt, hanem meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek sportolók.

Magyarország 214 résztvevővel képviselteti magát - ami rekord a játékok történetében -, közülük 56 junior, 84 felnőtt és 74 szenior korú. A vendéglátók 15 sportágban állnak majd rajthoz, a legidősebb magyar induló 81, a legfiatalabb 13 éves.

A magyar zsidó sportolók 2010 óta több mint 100 érmet nyertek a Maccabi Európa-, illetve világjátékokon. Magyarország egyetlen zsidó sportegyesülete, az 1906-ban alakult Maccabi VAC Hungary elnöke, a szervezőbizottság társelnöke, Jusztin Ádám az MTI-nek elmondta: elsősorban bridzsben, valamint a Magyarországon nagyon komoly hagyományokkal bíró vívásban és vízilabdában számítanak hazai sikerekre.

 

Sportsportverseny