2024.05.23, Csütörtök

A Szentendrei Dunakorzó hamarosan a gyalogosoké lesz

2016.05.06. 11:03

Szentendre önkormányzata módosítani kívánja a Dunakorzó központi részének forgalmi rendjét.

Szentendrén a Dunakorzó központi része – a Péter-Pál utcától északi irányban a Rév utcáig – már évek óta forgalom-csillapított területnek lett kijelölve, ide csak az adott területen belüli céllal közlekedők hajthattak be és parkolhattak le. A gyakorlatban ezt egyre többen nem tartották be, és ma már hatalmas forgalmat bonyolít le ez az útszakasz úgy, hogy az oda behajtók túlnyomó többsége csak áthaladni szeretne a területen. Ezen felül a belvárosban egyre nagyobb a gyalogos és kerékpáros forgalom is, és e két növekvő igénybevétel ma már egyre több konfliktust szül. A forgalom Szentendre legszebb részét teszi kevésbé vonzóvá, ahelyett, hogy a belváros mindenki számára a pihenést és feltöltődést jelentené.


Az önkormányzat mindezek miatt módosítani kívánja a Dunakorzó központi részének forgalmi rendjét. A Péter-Pál utca és a Rév utca–Lázár cár tér közötti területre a jövőben egyáltalán nem hajthatnak majd be a közlekedő autók és gépjárművek. Július 1-től tervezi az önkormányzat a változást bevezetni, hogy a nyári szezon java ideje alatt már ez a sokkal élhetőbb és kikapcsolódásra alkalmas Dunakorzó szolgálhassa a szentendreieket és vendégeinket.
Az út lezárásával egyidejűleg a Lázár cár tértől északra kétirányú forgalmi rend fog életbe lépni, hogy észak felől be lehessen hajtani egészen az úgynevezett kockaparkolóig és vissza. A lezárt területre kerékpárral továbbra is be lehet majd hajtani, ugyanígy behajtási engedély birtokában az áruszállítók és ott lakók is behajthatnak. A forgalom elől elzárt területen értelemszerűen július 1-től parkolni nem szabad, így a korzó valóban autómentes övezetté és még vonzóbb területté fog válni. Az új forgalmi rendről számos tájékoztatótábla fogja értesíteni a közlekedőket.
Az intézkedéstől az önkormányzat azt várja, hogy érvényt tud szerezni a már hosszú évekkel ezelőtt elhatározott forgalomcsökkentésnek és a belváros elnyerheti valódi funkcióját és igazi pihenő övezete lehet a városnak, ahova még nagyobb élmény lesz ezentúl ellátogatni és kikapcsolódni. Az autómentes korzó révén várható a kerékpáros turizmus élénkülése is.

forrás: szentendre.hu

Galéria

SzentendreFókuszbankerékpárDunakorzó