2024.05.19, Vasárnap

A Szentendrei Kulturális Központ is tagja lett a Magyar Teátrumi Társaságnak

2016.06.05. 09:02

A Szentendrei Kulturális Központot is felvette tagjai közé a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) csütörtökön Esztergomban tartott közgyűlésén.

A Szentendrei Kulturális Központot, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat és a celldömölki Soltis Lajos Színházat is felvette tagjai közé a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) csütörtökön Esztergomban tartott közgyűlésén, amelynek az Esztergomi Várszínház volt a házigazdája.

Az MTT tagszervezeteinek száma ezzel 61-re nőtt, továbbra is a legnagyobb magyarországi színházi szervezetként működik.
Az MTT elfogadta múlt évi szakmai és pénzügyi beszámolóját és ez évi költségvetését, továbbá módosította alapszabályát, lehetővé téve a pártoló tagságot a szervezetben.
A Magyar Teátrumi Társaság megvitatta a dunaújvárosi színház új igazgatójának, valamint a nyíregyházi színház igazgatójának menesztésével kapcsolatos helyzetet. "Tarthatatlannak és elfogadhatatlannak ítéljük azt a helyzetet, hogy az igazgatói pályázatokat bíráló szakmai bizottságok véleményét semmibe lehet venni, illetve hogy színházigazgatók megbízását indoklás nélkül vissza lehet vonni" - hangsúlyozzák a közleményben.
Mint írják, a Magyar Teátrumi Társaság a színházvezetői megbízásokkal kapcsolatos törvényi szabályozás átgondolását és módosítását javasolja az emberi erőforrások miniszterének, a kulturális államtitkárnak és az Országgyűlés kulturális bizottságának.
"Tárgyalásokat javaslunk annak érdekében, hogy úgy módosítsuk a jogszabályt, hogy ne kerülhessenek kiszolgáltatott helyzetbe sem a színházigazgatói posztot betöltők, sem az arra pályázók, sem a pályázatokat bírálók" - fogalmaznak.
Az MTT sikeresnek ítéli az ez évi POSZT előkészítését, és bízik benne, hogy továbbra is fenntartható az együttműködés a színházi élet szereplői között. Az MTT, ahogy eddig is, ennek érdekében mindent meg fog tenni .

A Magyar Teátrumi Társaság szeptembertől Színházba mentem! címmel marketing-kampányt indít a színházba járás népszerűsítése érdekében.

forrás: mti / endreikorkep.blog.hu

Galéria

KultúraSzentendrei Kulturális KözpontMagyar Teátrumi Társaság