2024.06.20, Csütörtök

A Szentendrei Teátrum és Nyár idei programjai

2016.05.17. 11:56

A Szentendrei Teátrum és Nyár idei programjairól tartott sajtótájékoztatót a Szentendrei Kulturális Központ.

A Szentendrei Teátrum és Nyár idei programjairól tartott sajtótájékoztatót a Szentendrei Kulturális Központ. 18 színházi előadással, köztük két magyarországi ősbemutatóval, öt gyerekteátrumi darabbal, négy koncerttel, négy fesztiválprogrammal és új játszóhellyel várja a közönséget idén nyáron Szentendre. A széles programkínálat mellett új arculattal jelenik meg a kulturális rendezvénysorozat.  Vasvári Csaba frissen kinevezett előadóművészeti igazgató vendégei a nyár két premierdarabjának létrehozói, Orlai Tibor, Balla Eszter és Sipos Imre voltak.

Vasvári Csaba, a Kulturális Központ májustól kinevezett vezetője kiemelte, hogy Szentendrén nemcsak a város kapott ebben az évben új arculatot, de ezzel párhuzamosan a Szentendrei Tavaszi Fesztivál és a Szentendrei Teátrum és Nyár is megújult design-nal mutatkozik be, a fiatal szentendrei grafikus, Krizbai Gergely tervei nyomán. 

Júliusban a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közös bemutatója lesz Daniel Glattauer Párterápia című darabjának magyarországi bemutatója. A szerző Gyógyír északi szélre című, nagy sikerrel – Szentendrén is – játszott drámája után a Párterápia az emberi kapcsolatok szövevényét tárja fel rengeteg humorral és mély átéléssel. Bár a darab egy kiüresedett házasság mindennapjairól szól, nagyon sok komikus pillanatot tartogat.

„Fontosnak tartom, hogy a felhőtlen szórakozás mellett az előadásainknak legyen mélyebb mondanivalója, komoly tartalma, amelynek üzenetét a néző magával viheti, s későbbi élethelyzeteiben fel is tudja használni” – mondta az előadásról Orlai Tibor producer.

Balla Eszter, a darab női főszereplője az április végén indult próbafolyamatba is bepillantást engedett. Kiemelte, színészi munkájukat segíti, hogy a történet számtalan szituációjában önmagukra ismerhetnek, hiszen a szereplők maguk is régóta hosszú párkapcsolatban élnek, jól ismerve az érzelmi hullámok amplitúdóit. „Amellett, hogy valószínűleg tényleg nagyon sokat nevetnek majd a nézők, mi magunk is olyan igazságokra és mélységekre ismerünk rá saját életünkből a próbák során, melyek bennünket is hihetetlenül meglepnek”. A színésznő elárulta, a próba jelenlegi szakasza a megszokottnál nagyobb erőpróbát jelent számukra, hiszen a hiteles játék kedvéért már most, a próbafolyamat elején szeretnék a teljes szövegkönyvet elsajátítani.

A nyár következő bemutatója – szintén magyarországi ősbemutató – a magyar származású brazíliai szerző, João Bethencourt Telitalálat című vígjátéka lesz augusztusban. A darabot tizenkét nyelvre fordították le, s itthon most látható majd első alkalommal. A komédia főhőse a telitalálatos szelvény birtokában, majd annak elvesztése és újra meglelése folytán sajátságosan fordul ki önmagából. A rendező, Sipos Imre a főhősben lejátszódó lelki folyamatokon keresztül közelít a történethez: „Itt is a felszínen humoros események sorozata jelenik meg, valójában azonban az emberi gyarlóságot tárja fel a darab. Mesteri dramaturgiával forgatja a szerző a szereplőt a lehetőségek és az elveszett illúziók világában. A történet hőse az új élet kapujában áll, ahonnan vissza kell fordulnia, s ezt érzelmileg nem tudja feldolgozni” - fogalmazott az alkotó.

A két bemutató mellett a Teátrum repertoárján szerepel Hernádi Judit Hernádi pont című zenés estje, Fullajtár Andrea Marlene Dietrich-estje, az Egyesült Művészek produkciója Szepes Mária művei alapján, Robert Dubac: A férfiagy című vígjátéka Csányi Sándor főszereplésével, Péterfy-Novák Éva drámája Tenki Réka előadásában, egy mai tündérmese Csongorral és Tündével az Átrium Film-Színház előadásában, a Rózsavölgyi Szalon Amazonokcímű előadása, és Kolonits Klára lemezbemutató koncertje. A klasszikus, a könnyű- és a jazz zene, a bel canto, a mediterrán, a délszláv dallamok szerelmeseinek is számtalan koncertélmény ígér az idei Szentendrei teátrum és Nyár.

forrás: szentendre.hu
 

Galéria

SzentendreFókuszbanSzentendrei Kulturális Központ