2024.02.29, Csütörtök

Szülőföld címmel nyílt kiállítás Szentendrén

2015.12.31. 09:04

Hirdetés

Szülőföld címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) képzőművészeti tagozata, a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) közös szervezésében szerdán a szentendrei MANK Galériában.

Baky Péter festőművész, a kiállítás kurátora kijelentette: a közel hétezer hivatásos magyar alkotóművészt tömörítő MAOE nemcsak kilábalt nehéz helyzetéből, hanem megerősödve stabil szervezetté vált. Mint mondta, bizonyítéka ennek a 2011 óta létrehozott négy nagy kiállítás - Valóság és illúzió, Négy elem, Labirintus, Harmónia -, valamint számtalan más kiállítás és művészeti megmozdulás. Hozzátette: a Szülőföld is ennek a folyamatnak az állomása, amely egyben egy tematikus sorozat része is. 
Elmondta: a tematikus, meghívásos sorozat első állomása a Kapcsolat című tárlat volt, melyet a Duna című, majd a mostani kiállítás követett, s a tervek szerint jövőre Utak címmel, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alcímet viselő tárlat következik, ugyancsak Dunaszerdahelyen és Szentendrén.
A kurátor kiemelte: olyan kiállítások jöttek létre, amelyek a világon bárhol vállalhatók, és a magyar kortárs képzőművészet rendkívül érdekes, színvonalas, intellektuális szegmensét jelentik. Baky Péter hangsúlyozta azt is, hogy a kiállítások mellett megjelenő hét katalógus mutatja az évek során elvégzett munka komolyságát és vitathatatlan értékét.
Aknay János festőművész, a MAOE elnöke köszöntőjében egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy nagyon jó, harmonikus együttműködés van az egyesület és a MANK között, s a szervezet három tagozata - a képzőművészeti, az iparművészeti és a fotó - minden évben be tud mutatkozni.
Hóvári János, a MANK főigazgatója arról beszélt: a galéria otthona kíván lenni a magyar művészek nagyszerű alkotásainak.
A tárlat január 20-ig látható.

forrás: mti

Galéria