2024.07.19, Péntek

Teleki Pál Egyesület Jubileumi Közgyűlése és Kiállítása

2016.02.21. 19:34

A Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban tartotta meg 25. jubileumi közgyűlését a Teleki Pál Egyesület szombaton. Az eseményhez ez alkalommal kiállítás is kapcsolódott, s itt adták át a Teleki Pál emlékérmet is, amellyel ezúttal Gémesi György polgármesternek köszönték meg az egyesület támogatását.


A rendezvény ünnepi műsorral vette kezdetét, majd film és fotó összeállításban elevenedtek meg a huszonöt évvel ezelőtti események. A Teleki Pál halálának 50. évfordulója alkalmából szervezett máriabesnyői megemlékezésen Antall Józsefminiszterelnök, Göncz Árpád köztársasági elnök és Szabad György, az Országgyűlés elnöke is részt vett.

A közgyűlés résztvevői megemlékeztek az egyesület már elhunyt tagjairól, majd Szabó László, a Gödöllői Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szólt a Teleki Pál egykori miniszterelnök lengyel kapcsolataival foglalkozó kiállításról. A kétnyelvű – magyar és lengyel – tablók ezen belül az 1933-as Jamboree eseményeivel, valamint a magyar cserkészek 1935-ös lengyelországi látogatásával is megismertetik az érdeklődőket. Szabó László úgy fogalmazott, Teleki Pálnak volt köszönhető, hogy 1920-ban Lengyelországnak sikerült megállítani a szovjet katonai előretörést, valamint, hogy a II. világháború elején Magyarország befogadta a lengyel menekülteket. A kiállítással az egyesület megalakulásának 25. évfordulója, és az egykori miniszterelnök emléke előtt is tisztelegnek.

Az ünnepi közgyűlésen került sor a Teleki Pál emlékérem átadására. Az idén Gémesi György polgármesternek ítélték oda az elismerést, megköszönve a munkájukhoz nyújtott két és fél évtizedes folyamatos támogatást. A méltatásban elhangzott, Gémesi Györgynek döntő szerepe volt abban, hogy Teleki Pálról közterületet neveztek el Gödöllőn, valamit, hogy felállították első köztéri szobrát. Elismeréssel szóltak arról is, hogy az alkotás ellopását követően határozottan fellépett a hasonló esetek megakadályozása és szankcionálása érdekében. Mindezek mellett kiemelték, hogy létrehozta a Nemzeti Együvé Tartozás Napját.

A díj átadását követően Fábri Mihály, az egyesület elnöke mondott köszöntőt. Örömmel számolt be róla, hogy a tagság létszáma háromszáz fölé nőtt, munkájukat egyre nagyobb elismerés övezi. A nemzeti együvé tartozás szellemében negyvenegy Kárpát-medencei kirándulást szerveztek, s ezeken – a premontrei atyáknak köszönhetően - az anyagi mellett lelki támogatást is nyújtottak a határon túl élő magyaroknak. 

Az ünnepi közgyűlést Teleki Pál nemrég elhunyt unokája, Teleki Géza özvegye és fia, valamint özv. Antall Józsefné is megtisztelte jelenlétével.

forrás: godollo.hu

Galéria

GödöllőHelyi