2024.05.22, Szerda

Új helyen a fogyatékkal élők manufaktúrája Százhalombattán

2016.05.18. 10:24

Százhalombattán a megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű, mozgáskorlátozott, illetve értelmileg sérült személyek számára biztosít munkát az Összefogás a Magyar Családokért Egyesület foglalkoztató műhelye.

Százhalombattán a megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű, mozgáskorlátozott, illetve értelmileg sérült személyek számára biztosít munkát az Összefogás a Magyar Családokért Egyesület foglalkoztató műhelye. A Kodály sétányon található helyiségcsoport ünnepélyes átadását tartották, amelyen részt vett Tarnai Richárd, a Pest megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is.

A Családokért Egyesület 2002-ben jött létre és tavaly év eleje óta vette szárnyai alá a városban enyhe, illetve súlyosabb fogyatékossággal élőket. Értelmes célt, feladatot, munkát kínálnak nekik, amely nélkülözhetetlen az egészséges önbecsülés kialakulásához.

A foglalkoztató műhelyben használt ruhákból és bizsukból táskákat, kosarakat, díszpárnákat, újratervezett ékszereket készítenek a sérült emberek segítő munkatársak közreműködésével. Hegedüs Krisztina, a foglalkoztató műhely vezetője mintegy tíz éve foglalkozik sérült fiatalokkal. A kereskedelmi végzettségű segítő napról napra új modelleket tervez a műhely számára, amelyeket mindig a műhelyben munkálkodók egyikéről nevezi el. Fontosnak tartja, hogy termékeiket elsősorban ne jótékonykodásból vegyék meg az emberek, hanem azért, mert piacképesek. A minőségi és egyedi használati, valamint dísztárgyakat már online is kínálják- mondta a műhelyvezető.

Bár a Családokért műhely áruja tényleg elismerésre méltó, igenis fontos, hogy más szempontokat is figyelembe véve, tudatosan vásároljunk – vélekedett a megnyitón Tarnai Richard Pest megyei kormánymegbízott, aki szerint mindenkinek meg kell tennie a magáét azért, hogy senki se érezze feleslegesnek magát a társadalomban. Mint mondta, az elmúlt évben 16-ról 25 százalékra emelkedett azoknak a szervezeteknek az aránya, amelyek a hátránnyal élők foglalkoztatását tűzik ki célul, és idén 5 milliárd forinttal többet költ erre a területre a kormány.

A mai versengő, teljesítmény- és fogyasztásközpontú világban különösen nagy szükség van az olyan szervezetekre, amelyek olyan missziót vállalnak fel, mint a szociális foglalkoztatás – vélekedett Vezér Mihály polgármester. Valóban mindenkinek helye, dolga, küldetése van a világon. Akinek ezt magától nem sikerül megtalálnia, annak a közösségnek kell segítenie ebben.

Az új foglalkoztató műhelyt Illéssy Mátyás plébános, a Családokért Egyesület helyi vezetője áldotta meg, aki pünkösd alkalmából a szentlélek eljöveteléről olvasott a Bibliából. Mint mondta, a szeretet az a közös nyelv, amelyen a különböző gondolkodású emberek megérthetik egymást, ezen a nyelven beszélnek mindazok, akik hozzájárultak a "manufaktúra" létrejöttéhez. A plébános megemlítette azt is, nemcsak a testi, értelemi, hanem a lelki fogyatékkal élőkön is segíteni kell. Akiknek nincs szeretetélményük, azok is elesettek, számukra is kapaszkodót jelent a "szeretetmunka".

forrás: Pest Megyei Kormányhivatal / hirtukor.hu

Galéria

HelyiSzázhalombatta