2024.06.20, Csütörtök

Új iskolaépületet adtak át Dunaharasztiban

2015.12.17. 08:27

Új tagintézményt kapott a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola, az alsósok oktatását biztosító intézményt szerdán adták ünnepélyesen.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a több mint 300 millió forintos beruházás teljes egészében hazai forrásból valósult meg. 
A Budapest környéki települések agglomerációs helyzetük miatt uniós forrásoktól estek el, alig jutottak fejlesztési pénzekhez - emlékeztetett. 
A kormány külön költségvetési forrásfedezetet hozott létre a köznevelési infrastruktúra fejlesztésére: évente mintegy 3 milliárd forint fordítható tantermekre, 3 milliárd tornatermekre és 3 milliárd tanuszodákra - emelte ki.
Megjegyezte, az a cél, hogy a gyerekek ne zsúfolt, rossz állapotú épületekben tanuljanak, és saját településük iskoláiba járhassanak.
Az államtitkár azt mondta a dunaharaszti fejlesztés hosszú távon szolgálja a gyerekek biztonságos iskoláztatását, amihez arra is szükség volt, hogy a településnek legyen jövőképe.
Szalay László (független) polgármester az új intézményt bemutatva elmondta: a kormány által száz százalékban finanszírozott felújítás 290 millió forintba került. Ehhez az önkormányzat mintegy 50 millió forintot tett hozzá, ebből fedezték egyebek mellett az útépítést, a közvilágítás kiépítését, buszjáratok indítását.
Pánczél Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője egyebek mellett a példaértékű összefogásra hívta fel a figyelmet az ünnepségen.
Az egykor kollégiumként működő, most újjászületett épületben tíz tanterem, két csoportszoba, több fejlesztőszoba és nevelő-tanácsadó, valamint étkező kapott helyet. Az iskolát öt első osztály vehette birtokba.

mti

fotó: dunaharaszti.hu

Galéria

HelyiDunaharasztiúj iskolaépület