2024.05.23, Csütörtök

Új Mária képpel gazdagodott a Pilismaróti Erdészet területén található Csurgó-kút

2016.05.31. 12:20

Az Esztergom határában található Csurgó-kút rendkívül népszerű a turisták és a helyi lakosok körében.

Az Esztergom határában található Csurgó-kút rendkívül népszerű a turisták és a helyi lakosok körében, története hosszú időre nyúlik vissza. Egyes elbeszélések szerint tiszta vizének köszönhetően mostani helyén már a római korban is egy foglalt forrás állt. A kút melletti pihenőhelyet az idők során több, Szűz Máriát ábrázoló kép is díszítette, amelyeket az időjárás viszontagságai miatt időnként cserélni kellett. A korábbi, mára sajnos elkallódott Csurgókúti Madonna helyére egy példaértékű civil összefogásnak és a Pilisi Parkerdő Zrt-nek köszönhetően Pünkösd hétfőn új kép került. 

Az Angyali üdvözlet című festmény Szakmáry Piroska rajztanár alkotása, míg a képet tartó oszlop Erdős Péter, a Pilisi Parkerdő nyugalmazott erdészetvezetőjének keze munkáját dicséri. Az oszlop anyagául szolgáló tölgyfát pedig a Visegrádi Erdészet bocsátotta az egykori kolléga rendelkezésére, az alapozási munkálatok kivitelezéséhez és az elkészült oszlop beállításához pedig a Pilismaróti Erdészet nyújtott segítséget.

Régi hagyomány Esztergomban, hogy Pünkösd hétfőn a Csurgó-kút szomszédságában lévő Szent Orbán kápolnánál szentmisét mutatnak be. Ezen alkalmat felhasználva, a szentmisét követően, a szőlők és a szőlőművesek védőszentjéről elnevezett kápolnától a mintegy 100 fős menet a Csurgó-kúthoz sétált, ahol Dr. Székely János püspök atya megáldotta az újonnan kihelyezett festményt.  

forrás: parkerdo.hu

Galéria

Pilisi ParkerdőHelyiSzűz Mária