2024.05.22, Szerda

Újra tíz karú a Szent István Egyetem

2016.01.05. 11:40

Január elsejétől 10 karral működik a Szent István Egyetem. Csaknem ugyanúgy, mint 2000. január elsejei alapításakor. Ismét az egyetem részévé vált ugyanis a volt Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem három kara, az Élelmiszertudományi Kar, a Kertészettudományi Kar valamint a Tájépítészeti és Településtervezési Kar, melyek egy évtizeden át a Budapesti Corvinus Egyetemhez tartoztak.

A nagy szervezeti átalakulás azonban nem ért véget, mert a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma döntése szerint a tanév végén önálló egyetemmé válik az Állatorvos-tudományi Kar, a jászberényi Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar pedig az egri Eszterházy Károly Egyetemhez csatlakozik. Ennek lesz része a Szent István Egyetemből korábban kivált gyöngyösi főiskola is.

A Szent István Egyetem karai a következők:

Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar
Állatorvos-tudományi Kar
Élelmiszertudományi Kar 
Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Gépészmérnöki Kar
Kertészettudományi Kar
Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar
Tájépítészeti és Településtervezési Kar 
Ybl Miklós Építéstudományi Kar

A budai karok csatlakozásával tovább erősödött Gödöllő agrárközponti szerepe. Mint ismeretes, 
2014. január 1-jével kezdte meg működését a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. A gödöllői székhellyel megalapított központ tizenhárom agrár- és élelmiszergazdasághoz kapcsolódó kutatóintézet összevonásával, működésének összehangolásával jött létre és további négy kutatóintézet gazdasági társaságként csatlakozott hozzá.   

forrás: godollo.hu

fotó: wikiwand.com

Galéria

GödöllőHelyiSzent István Egyetem