2024.07.24, Szerda

A vidéki fesztiválokat is támogatja a Minisztérium

2016.04.08. 08:34

Külön 250 millió forint összegű keretet hozott létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma a vidéki és határon túli magyar fesztiválok támogatására az idei költségvetésben, melyből a százhalombattai Summerfest is részesül.

Külön 250 millió forint összegű keretet hozott létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma a vidéki és határon túli magyar fesztiválok támogatására az idei költségvetésben, melyből a százhalombattai Summerfest is részesül. A vidéki fesztiválok támogatását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be sajtótájékoztató keretében. 

A Nemzeti Kulturális Alap fesztiválfinanszírozásra fordítható keretét ezzel egyidejűleg 200 millió forinttal emelte meg a minisztérium, a vidéki és határon túli fesztiválok így összesen 806 700 000 forint állami támogatásban részesülhetnek. Az EMMI célja a támogatás növelésével a kulturális decentralizáció és a vidéki művészeti fesztiválélet erősítése.

A keretből plusz forráshoz jut 2016-ban a Zempléni Fesztivál, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a Jameson Cinefest, a Csángó Fesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Kaposfest, a Savaria Történelmi Karnevál, a Művészetek Völgye (Kapolcs), Kaposvári Gyermekszínház Biennále (Assitej), a Debreceni Deszka Fesztivál, a Mediawave (Komárom), a Vidor Fesztivál, a Summerfest (Százhalombatta), a Soproni Ünnepi Hetek, az Ördögkatlan Fesztivál, a Mohácsi Busójárás, a Kisvárdai Határon Túliak Fesztiválja, a Zsolnay Fesztivál, a Győrkőc, az Ars Sacra, az Országos Táncháztalálkozó, a Gyulai Várszínház, a Szolnoki Tiszavirág, a Székesfehérvári Királyi Napok, a Partiumi Magyar Napok, illetve a Kolozsvári Magyar Napok.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 2014 óta történt jelentős forrásbővítések nyomán kiemelt figyelem övezi a kulturális fesztiválokat, Magyarország mára Európai szinten is komoly fesztiválhelyszínnek számít. A kulturális kormányzat közvetett célja a fesztiválok támogatásával a kulturális turizmus és az erre épülő iparágak erősítése.

(EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)

fotó: summerfestbatta.hu

Galéria

HívogatóSzázhalombattafesztiválEmberi Erőforrások Minisztériuma