2024.03.28, Csütörtök

Több mint 60 teherautónyi homok érkezik a Hősök terére

vagta.hu

2016.09.12. 14:12

A világ egyik leglátványosabb lovas pályája épül a Nemzeti Vágtára készülő Budapesten - erre mindössze 8 órájuk lesz a kivitelezőknek péntek este 10 és szombat reggel 6 között. A lelátók kapacitását idén 30 százalékkal, 1200 ülőhellyel megnövelik.

Hirdetés

Szerdán elkezdődik a hétvégi, kilencedik alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta pályájának megépítése a budapesti Hősök terén – derült ki a rendezvény honlapján. Az első lépésben a közlekedést nem zavaró mobil lelátókat és a tér belső részére kerülő felépítményeket szerelik össze.

 

Hajszálpontos tervezés és kivitelezés kell péntek éjszaka

A munka legprecízebb szakasza péntek este rajtol, amikor lezárják a térre torkolló utakat és megkezdődhet a futófelület leterítése. Az építőknek este 10-től reggel 6 óráig kell elkészülniük a világ egyik leglátványosabb lovas versenypályájának építésével, így hajszálpontos tervezésre és kivitelezésre van szükségük.

A pálya a belső íven mérve 400 méter hosszú, szélessége 10-12 méter. A futófelület kialakításához több mint 60 teherautónyi speciális homokgranulátumot terítenek le több rétegben, hogy a lovak számára a lehető legideálisabb keménységű talajtakarást hozzák létre.

Szintén komoly kihívást jelent a Műjégpálya területén felépülő 250 darab, 3x3 méteres mobil boksz kivitelezése, ahova a versenyző és különböző bemutatókra érkező lovakat helyezik el.

 

A pálya közepéről ingyen nézhető a verseny

A Vágta hagyományát megőrizve, idén is testközelből, ingyen nézhetik a versenyeket azok, akik bemennek a tér közepére, a korábbi évektől eltérően azonban új helyről, a Kós Károly sétány felől közelíthetik meg a nézők ezt a területet.

A közönségbejárat a pályán zajló programok függvényében lesz átjárható. „A tér közepe mintegy hatvan centiméterrel magasabban van, mint a széle, ezért azok is tökéletesen követhetik a versenyt, akik bemennek a belső területre, ráadásul közelebb is lehetnek a lovakhoz, mint azok, akik a lelátókról nézik a Vágtát” – mondta Gőz László, a Nemzeti Vágta technikai igazgatója.

A szakember azt is elmondta, 30 százalékkal, 1200 ülőhellyel megnövelik a lelátók kapacitását. „Eközben tartjuk a rendezvény méreteihez képest jelképesnek számító szombati 3000, illetve vasárnapi 4000 forintos jegyárat.” Szombaton több mint hétórás, vasárnap több mint kilenc órás programot láthatnak a nézők, akik a pálya elrendezése és a kivetítők miatt egyetlen mozzanatról sem maradnak le.

 

16 elővágta legjobbjai csapnak össze

A Nemzeti Vágtára tizenkét magyarországi és négy határon túli elővágta dobogósai jutottak be, akik a szombati előfutamokon, majd azokon továbbjutva a másnapi elődöntőkön mérhetik össze gyorsaságukat. A 12 szombati előfutamán 71 település versenyez. A leggyorsabb lovas ötmillió forintot nyer, a második helyezett egymillió, a harmadik helyezett félmillió forintot kap.

Fókuszbanhagyományőrzés

Ajánljuk még