2024.04.25, Csütörtök
Három évig dolgozik egy jó fotóért a világ egyik legismertebb magyarja
(kép: Máté Bence Facebook-oldala)

Három évig dolgozik egy jó fotóért a világ egyik legismertebb magyarja

mti, pestpilis.hu

2017.02.16. 13:57

De megéri neki, mert a természetfotózás Oscar-díjának számító verseny történetében ő a legeredményesebb.

Hirdetés

A World Press Photo 2017 Természet kategóriájában harmadik díjjal jutalmazták Máté Bencét, aki a kilencedik legismertebb magyarnak számít a külföldiek körében a Bridge Budapest felmérése szerint. A természetfotós egy éjszakai állatfotókból összeállított, tízdarabos sorozattal érdemelte ki a világ legnagyobb presztízsű fotópályázatának díját.

A 32 éves fotós 2010-ben elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, Wildlife Photographer of the Year címet. Ebben eddig összesen csaknem húsz díjat nyert, ezzel a verseny történetének legeredményesebb fotósa. Az elsősorban sajtófotósok számára kiírt World Press Photo pályázaton viszont most sikerült begyűjtenie első elismerését.


Se a hold, se a felhők, csak a csillagok!

Máté Bence az MTI-nek adott interjúban hangsúlyozta, a fotósorozatoknál fontos összefüggést találni a képek között. A mostani sikeréhez magyarországi és afrikai helyszíneken készített, éjszakai állatfotóiból válogatott. "Nagyon sok projekttel foglalkoztam az elmúlt években, de talán az éjszakai fotózás volt az, amelyben a legtöbb eredményt tudtam elérni" - jegyezte meg.

Az éjjeli munka legfőbb nehézsége, hogy a fotográfus nincs jelen a képek születésekor. "Olyan helyszíneket és beállításokat kell kitalálni, hogy a jelenlétem nélkül is jó képek készüljenek. Ha ilyenkor valami meghibásodik, akkor az az éjszaka elveszett a projekt számára, hiába óriási erőfeszítés ezeket a szerkezeteket felépíteni.” Máté Bence elmondása szerint az éjszaka hatását akkor lehet a legjobban visszaadni, ha a képen látszanak a csillagok, ehhez pedig nem lehet az égen a hold, de természetesen felhők sem, így azonban az éjszakák nagy többsége nem alkalmas fotózásra. Szükséges továbbá az is, hogy a fotózni kívánt állat éppen megfelelő távolságra legyen a kép elkészültekor, ehhez pedig nagy szerencse is kell.    


Az elefánt és az oroszlán is 35 napig kérette magát

A harmadik helyet elért képek egyikéről a fotós elmondta, három éven keresztül járt a Tolna megyei Tamásiba, míg végül rengeteg energiával sikerült néhány dámszarvast lefotóznia. „Az esetek többségében ugyanis vagy nem jöttek az állatok, vagy felhős volt az ég, vagy összecsíkozták a repülők a képet, vagy lemerültek az akkumulátorok, vagy a hold világította túl a csillagokat.”

Máté Bence az általa fejlesztett lessátorral - fotó: Máté Bence Facebook-oldala


A szintén most díjazott afrikai elefántot és a háttérben zebrát ábrázoló képhez Máté Bence 35 éjszakán keresztül készített alkalmanként átlagosan 1500 felvételt, ebből az első 10 éjszakán semmi sem jött a kamera elé. A fülelő oroszlánt megörökítő fotóhoz 35 estén keresztül kísérletezett távirányításos fotózással Afrikában, ezalatt összesen 50 000 felvételt készített, amiből összesen hármon volt oroszlán.    


Teljesen megújította a madárfényképezés gyakorlatát

A szegedi születésű, de Pusztaszeren nevelkedő Máté Bence már általános iskolás korában elkezdte a természet fotózását, majd nagyon fiatalon jelentős sikereket ért el. Húszévesen kikísérletezte azt a detektívüveges fotótechnikát, amivel sokkal eredményesebben és zavarás nélkül fotózhatók a félénk állatok. Ez a technika pár év alatt világszinten általánosan elterjedt a lest használó fotósok körében.

2006-ban, 21 évesen természetfotós turizmusra épülő vállalkozásba kezdett: tanyát épített, ami néhány év múlva a legismertebb fotós helyszín lett az európai lesfotósok körében. 2010-ben készítette el Árnyjáték című, levélvágó hangyákat ábrázoló képét, mellyel első magyarként az év természetfotósává választották (Wildlife Photographer of the Year). 2012-ben megépítette a „Színház”-ként ismertté vált, fémből készült víz alatti lesét, amit a világ legjobb leseként tartanak számon. Innen készíti el az ötvenedik, 2014-es Wildlife Photographer of the Year pályázat madár kategóriájának első díjas fotóját is.

Ötször lett az év természetfotósa Magyarországon, ezzel csúcstartó. „Újszerű meglátásával, ötleteivel, meglepő technikai megoldásaival teljesen megújította a madárfényképezés gyakorlatát” - írta róla dr. Kalotás Zsolt, a Magyar Természetfotósok Szövetségének alapító elnöke.

2016-ban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Pro Natura Díjjal tüntette ki Máté Bencét. A díj a természetvédelem érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató személyeknek, szervezeteknek adományozható legnagyobb állami kitüntetés.

Fókuszbantermészetfotófotók

Ajánljuk még