2024.03.28, Csütörtök

Az ország számos műhelyében dolgoznak a Párisi udvar restaurálásán

origo.hu, MTI

2016.11.17. 11:39

Egy éve kezdődött a Ferenciek tere és a Petőfi Sándor utca sarkán álló műemléki épület, a Párisi udvar felújítása: ötcsillagos hotelt és üzleteket alakítanak ki benne.

Hirdetés

Az épületnek meglehetősen gazdag történelme van: az udvar helyén a 19. században a város egyik első passzázsos, kétszintes üzletháza, a Brudern-bazár működött. Bontása után, 1909-ben Budapest legdrágább telkét a Belvárosi Takarékpénztár Rt. vette meg, hogy új székházat, üzletházat, műtermeket és bérlakásokat építsen. Schmahl Henrik építész egy egyedi, arab, mór és gót stílusjegyeket ötvöző épületet tervezett, de halála után társa, Lipták Pál irányításával fejezték be a kivitelezést. A házon a kor legnevesebb mesterei dolgoztak.

A házat a század folyamán többször átalakították, 1921-től az IBUSZ használta, a ház ötödik emeleti műteremlakásában alkotott id. Uher Ödön fotóművész. A világháborús és az 1956-os sérüléseket 1961 és 1963 között állították helyre, a passzázsból a szomszéd épület passzázsába vezető átjárót pedig 1984-ben építették ki. 1976-ban nyilvánították műemlékké

 

A Párisi udvar 1961-ben (kép: fortepan.hu)

 

A jelenlegi, mintegy 7,2 milliárd forintba kerülő felújítási projekt beruházója a Párizs Property Kft., a ház üzemeltetője pedig a hazai turisztikai és ingatlanfejlesztési piacon 1997 óta jelen lévő Mellow Mood cégcsoport lesz. Az Archicon Kft. tervei alapján a kivitelezést a Market Építő Zrt. végzi. Az épületet várhatóan 2018 tavaszán adják át.

 

Minden részlet helyreállítása szép kihívást jelent

A hatszögletű, kupolás központi térben lesz az ötcsillagos luxushotel előtere, és ide csatlakozik egy bár, étterem és kávézó is, ami közvetlen kapcsolatot teremt a Ferenciek tere forgatagával. A passzázs és az utca között két szinten üzletek várják majd a vásárlókat.

A 108 hotelszoba nagy része a passzázs fölötti belső udvar köré szerveződik majd. Lefedésével lounge-szintet hoznak létre, bővítik a szomszéd tűzfal melletti hátsó szárnyat, ahol a szobákon kívül spa, wellness és masszázs, valamint egy konferenciaszint is helyet kap. Az épület tetejére új felső szintet építenek, ott alakítják ki az elnöki lakosztályt.

 

A Párisi udvar ólomüvegeit restaurálja Holtság Károly díszműüveges (fotó: MTI)

 

Amit lehet, megpróbálnak a helyszínen rendbe hozni, de például az ólomüvegek restaurálásához szükséges műhely nem férne el az épületben. Összesen 40-45 szakember végzi máshol lévő műhelyekben a helyreállítási munkákat. A teljes beruházásban a közreműködő cégek száma meghaladja majd a 200-at.

 

Holtság Károly díszműüveges, üvegfestő mester a Párisi udvar egyik ólomüvegével kecskeméti műhelyében november 16-án. A szakember Párisi udvar 1400 darabos, közel négyszáz négyzetméternyi, Róth Miksa által tervezett és készített üvegeinek restaurálását végzi. Az 1900-as évek elején beépített ólomüvegeket most először restaurálják teljes egészében. (fotó: MTI)

 

A Párisi udvar Európa egyik legnagyobb kerámiaburkolatú épülete, egyik jellemző kihívása a kerámiadíszítések helyreállítása. A felújítás tervei az Örökségvédelmi Hivatal felügyelete mellett készültek, a kiemelten védett részek közé tartozik az utcai homlokzat, a passzázs, a kettős lépcsőház, a háromkarú főlépcsőház, a poligon formájú udvar egyes részei és a tetőfelépítmények mázaskerámia burkolatai.

HelyiMarket Építő Zrt.műemlékfelújításműemlék