2024.04.26, Péntek

Újjászületett Érd-Ófalu 111 éves ásványvizes kútja

erdmost.hu, erdioldal.hu

2017.04.21. 18:12

A vizéhez pedig nevet keresnek, hogy kérelmezni lehessen az ásványvízzé minősítését.

Hirdetés

Hamarosan átadják Érden az ófalusi ásványvizes kutat, amit a közelmúltban újra fúrtak és a környezetét is teljesen átalakították – írja az erdmost.hu. Az érdi önkormányzat úgy döntött, hogy kérelmezi a kút vizének ásványvíz-minősítését, ehhez el kell nevezni a kutat. Ezért pályázatot hirdettek, melyen a fogyasztók adhatnak nevet a víznek.

A projektről beszámoló sajtótájékoztatóján T. Mészáros András polgármester emlékeztetett, a 111 éves kút rendbe tétele már régóta időszerű volt, erre célra adománygyűjtés is zajlott, 3,8 millió forintot előteremtve. Az újra fúrására azért volt szükség, mert a régi elrozsdásodott, és a felhozott vízbe talajvíz is került.

A kút elnevezéséhez az ötleteket a [email protected] címre várják május 1-ig.

Az Érd déli részén fekvő Ófaluban évtizedek óta járnak a kútra az ott élők, flakonokban, kannákban viszik haza a föld mélyéből feltörő vizet. Az kút vize kiváló minőséget képvisel, nátrium-hidrokarbonátos, kloridos, szulfátos, radontartalma is említésre méltó. A benne lévő bromid és jodid ion szintje ugyancsak jelentős, a fluorid ion pedig már kifejezetten magasnak számít, mindezzel együtt bárki fogyaszthatja.

Az érdi gyógyvíz számos betegség kezelésére alkalmas. Reumatikus és degeneratív elváltozások, izomgörcsök, valamint reflux esetén is ajánlott.

ÉrdFókuszbanivóvíztermálvíz

Ajánljuk még