2024.03.28, Csütörtök

Gödi beruházással tettünk újabb lépést az e-autózás felé

MTI

2017.05.30. 09:44

Hétfőn felavatták a koreai cég százmilliárd forintos beruházásban létrejött elektromosjármű-akkumulátor gyárát. A gödi üzem hatszáz új munkahelyet teremt.

Hirdetés

Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója a Gödön tartott megnyitó ünnepségen kiemelte: az elektromos autók piaca világszerte robbanásszerű fejlődés előtt áll, ezért nagyban nő majd a kereslet az itt gyártott akkumulátorok iránt. A legmodernebb technológiával dolgoznak majd, így hozzájárulhatnak az európai elektromos autóipar fellendüléséhez. A vezérigazgató köszönetet mondott az államnak és a városnak a folyamatos támogatásért, amelyet a beruházás tavaly nyári bejelentésétől az üzem mostani megnyitásáig nyújtottak.

Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója, Orbán Viktor miniszterelnök és Jim Gun Hjong dél-koreai nagykövet (b-j) átvágja a nemzetiszínű szalagot a megnyitón. (fotó: MTI)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly augusztusban jelentette be, hogy az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung Gödön, és a százmilliárd forintos beruházás keretében 600 új munkahely jön létre. A tárcavezető kiemelte: komoly regionális verseny végén nyerték el a beruházást, amelyért nagy infrastrukturális fejlesztéseket vállaltak a térségben, valamint Göd csökkenti a koreai cég vállalati terheit.

 

Az elektromos járművek száma hamarosan meghaladja a 60 ezret a magyar utakon

Orbán Viktor miniszterelnök a megnyitón kiemelte: a járműgyártásban dolgozók száma 2017 első negyedévében meghaladta a 160 ezret, ezzel Magyarország Közép-Európa egyik járműgyártó centruma lett, miközben elindult abba az irányba, hogy a régió egyik járműfejlesztési központja és az e-autózás éllovasa legyen.

Faültetés a Samsung SDI gödi gyárának megnyitóján (fotó: MTI)

Kitért rá: 2019-re az elektromos töltőállomások száma 3500-4000 között lesz az országban, 2020-ra 63 ezer elektromos meghajtású jármű kerül a magyar közutakra, és ebből 54 ezer személyautó lesz. Az elektromos autók tulajdonosai adókedvezményeket kapnak.

HelyiautóiparGödgyárépítés