2024.04.20, Szombat

Természetvédelmi siker a Pilisben: két új rétisast kapott az ország

hegyvidek.hu

2017.07.14. 21:36

A sikeres fészkelést követően kirepültek a kiköltött rétisas fiókák a Pilismaróti Erdészet területén levő fészekből.

Hirdetés

A hegyvidek.hu azt írja, a hazánkban fokozottan védett madár két egyede egy a Dunától néhány kilométerre fekvő, háborítatlan völgyben rakott fészket idén tavasszal. A most kirepült két fióka áprilisban született, május elején mindkettőjük egyedi azonosítót kapott, amelyek lehetővé teszik későbbi beazonosíthatóságukat (mindkettő tojó).

A nagytestű, impozáns madár a kotlási időben nagyon érzékeny az emberi zavarásra, kotlási időben csaknem 100 négyzetkilométernyi területet igényel. Ezért a fekete gólyák fészkéhez hasonlatosan a fészkelő hely nyugalmát a Pilismaróti Erdészet szakemberei biztosították. A rétisasok fiókanevelési időszaka így problémamentes és zavartalan volt.

A rétisas Magyarországon százas nagyságrendben fészkel, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Igen sokféle élőhelyen előfordulhat, de táplálkozása miatt (halakat, madarakat, hüllőket és kisebb emlősöket fogyaszt) elsősorban a magas fákkal benőtt, vizes területek vidékét kedveli.

A madárgyűrűzés nagy múltra visszatekintő kutatási módszer, amellyel nem csak egyes madarak viselkedéséről és életútjáról kaphatunk pontosabb képet, hanem a szezonális vonulási útvonalak megismerése révén egy komplex, globális madártérkép is kirajzolódhat előttünk.

Helyitermészetvédelemrétisas