2024.03.19, Kedd
Szentendre elfeledett borhagyományát élesztik fel hétvégén
Facebook

Szentendre elfeledett borhagyományát élesztik fel hétvégén

MTI

2017.09.27. 18:58

Az egykor virágzó borvidéken egy járvány következtében pusztult ki a szőlő, de a bor szeretete nem, így bőven jut majd belőle, miközben jazzkoncerteket is hallgathatunk a belvárosban.

Hirdetés

A boré és a jazzé lesz a főszerep szeptember utolsó hétvégéjén Szentendrén. A pénteken kezdődő fesztiválon helyi kötődésű borászok, borászatok és borkereskedések várják az érdeklődőket a belvárosban, ahol számos jazzkoncertet és gasztronómiai programot is kínálnak.

Ma már kevésbé közismert, hogy Szentendre és környéke egykor jelentős szőlő- és bortermelő vidék volt - idézte fel Solymosi Heléna, a város kulturális központjának igazgatója. A borkultúrának nagy hagyománya volt, a város és vidéke híres volt például a kadarkájáról, olyannyira, hogy még exportáltak is belőle a „rác ürmössel” együtt. Az 1880-as évek filoxérajárványa azonban kipusztította a szőlőtőkéket, és helyükbe gyümölcsösöket telepítettek. Az egykori bortermelésnek ugyanakkor máig megmaradtak a nyomai, a valamikor több mint tíz kilométer hosszú pincerendszerből még látogathatók épségben maradt szakaszok.

Erre a múltra is utal a borfesztivál - folytatta az igazgató, hozzátéve, hogy a Pezseg a Fő tér elnevezésű programban már péntek déltől a pezsgőkre, habzó borokra és fröccsökre irányul a figyelem.

 

Koncertekből és tematikus rendezvényekből is válogathatunk

Péntek délutántól a jazz és a swing is felhangzik, szombaton és vasárnap pedig többek között a Dunakanyar Jazz Quartet hallható Borbély Mihállyal, fellép a Hot Jazz Band, valamint Török Ádám és a Mini Trió. De a három nap alatt folyamatosan szól a zene Szentendre történelmi belvárosában és a Duna-parton, ahol egész nap a bor és a szőlő témájához kapcsolódó rendezvények lesznek.

A gasztronómiai kínálatot a helyi éttermek, termelők és szolgáltatók biztosítják egyedi menüsorokkal, különleges borvacsorákkal és borkóstolókkal. A Tourinform iroda szervezésében pedig tematikus sétákat, kóstolóval egybekötött hajókirándulásokat, szakmai előadásokat és boros-zenés tárlatvezetéseket is tartanak a három nap alatt.

A programokról ide kattintva lehet bővebben tájékozódni.

SzentendreHelyiborzenefesztiváljazzgasztronómia