2024.04.25, Csütörtök

Az ugyeri tanyák felvirágoztatásán dolgozik egy fiatal őstermelő

sokszinuvidek.24.hu

2017.12.10. 15:40

Osgyáni Attila azt szeretné, ha a Cegléd környéki tanyák ismét a város éléskamrájává válnának.

Hirdetés

A nyolcvanas években a Ceglédhez tartozó ugyeri tanyás körzet látta el a várost friss zöldséggel és gyümölccsel. Erre a hagyományra épít Osgyáni Attila, akinek családja 2004-ben kezdte az ugyeri területen lévő birtokán a gazdálkodást. Eleinte csak saját ellátásukra termeltek, majd lett annyi, hogy érdemes volt a feleslegnek piacot keresni.

A most 24 éves fiatalember 2015-ben váltotta ki az őstermelői igazolványt, azóta menyasszonyával együtt csak a gazdálkodással és a megtervelt javak értékesítésével foglalkozik. Rendszerük lényege, hogy a vásárló vegyszermentes zöldségeket vásárolhat otthonából az interneten keresztül, Osgyániék pedig házhoz szállítják a megrendelt árut. Így nem kell a piacra vagy boltba menni, ahol nagy eséllyel nem is találnak az övékhez hasonló minőségű élelmiszert.

Nagyjából 50 család veszi rendszeresen igénybe a zöldségrendelés lehetőségét Cegléden és környékén. Jövő évben szeretnének nyitni Budapest felé, ahová már most is járnak a nyári hónapokban, de egyre több étterem, üzlet és salátabár tart igényt termékeikre. Jelenleg egy hektáron folyik szabadföldi növénytermesztés és 600 négyzetméteren fólia alatti. Lényegében minden olyan zöldséget megtermelnek, ami egy átlagos magyar konyhában szükséges: salátafélék, csemegekukorica, paprika, mángold… De fűszernövényeket – például bazsalikomot és oreganót – is, amik nemcsak ízesítőként, hanem a kártevők távoltartásában is nagy szerepet játszanak. Gyümölcsökben csak korlátozott mennyiséget tudnak kínálni, egyelőre egy-két cseresznye-, meggy-, alma- és körtefájuk van.

 

Nem áldozzák fel a minőséget óriási méretű termények érdekében

Minden évben ültetnek csemetéket, de kizárólag őshonos és tájfajtákat, mert ezek nem igénylik sem a műtrágyát, sem a vegyszeres növényvédelmet. Így kisebb méretű, de ízes, illatos és változatos a termény: nem áldozzák föl a minőséget vízízű óriásgyümölcsökért.

Osgyáni Attila az egészség forrásaként tekint a zöldségekre, ezért célja, hogy a tanyavilágban mások is zöldségtermesztésbe kezdjenek, elsősorban saját célra. A felesleg eladásában pedig ő már tudna segíteni a környékbelieknek, így fejlődhetne és ismét visszanyerhetné régi fényét az ugyeri gazdálkodás.

A fiatal gazdálkodó ezért a Facebookon tett közzé egy rövid bemutatkozást és egy felhívást, melyben az üres ugyeri birtokok művelésére biztat leendő termelőket, és felajánlja segítségét is az elinduláshoz.

CeglédHelyitanyazöldségtermelésőstermelőhelyi termékek