2024.03.28, Csütörtök

Nagy Ugrás az édesvizek Európai Ünnepén

szentendre.hu

2016.07.12. 11:40

Dunabogdányban 310 ember rohamozta meg egyszerre a Duna vizét.

Hirdetés

Magyarország 16 települése állt ki a hétvégén édesvizeink mellett. Több száz európai helyszín mellett 16 magyar településen is megtartották július 10-én a Duna menti régióban, ahol ez a nap az ’Európa Amazonasaként’ is számon tartott Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló Bioszféra Rezervátum emléknapja is egyben.

A WWF Magyarország és a vizesélőhelyek rehabilitációja iránt elkötelezett Coca-Cola Magyarország együttműködésében megrendezett központi eseményen, Dunabogdányban 310 ember rohamozta meg egyszerre a Duna vizét. A lehengerlő hangulatról a közösségi élmény mellett a Dunabogdányi Svábzenekar fúvósai is gondoskodtak.

A nap kerékpártúrával indult, majd a már hagyományosnak számító strandröplabda verseny és a vizes játékok mellett kalandpark, egy óriáscsúszda és egy újrahasznosítással ötvözött kreatív sarok is várta a tikkasztó melegben a strandon hűsölő résztvevőket.

Az idei országos megmozdulás legkisebb települése az alig 270 fős lélekszámú Somogy megyei Heresznye volt. A Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumnak az UNESCO által 2012-ben befogadott horvát-magyar szakaszán található kistelepülés az idei Dráva Félmaratont is az ’Európa Amazonasa’ kezdeményezés emléknapjának szentelte, majd 113 résztvevővel vasárnap a Drávába csobbantak.

Gyermelyen a Nagy Ugrás során a települést átszelő pataknak kerestek nevet, Túristvándiban, a Túr-hoz kapcsolódó kulturális örökségé, többek között a vízi malomé volt a főszerep, Zebegényben pedig sárkányhajókról és kenukról is ugrottak. Dunabogdány, Heresznye, Herend, Túristvándi, Zebegény, Sajóörös, Törökszentmiklós, Cégénydányád, Ibrány, Nagykörű, Nagymaros, Kisoroszi, Sződliget, Vác, Mosonmagyaróvár is csatlakozott az idei országos rendezvényhez.

A Nagy Ugrást kezdeményező Európai Folyókért Hálózat (ERN) eredeti célkitűzése 2005-ben az volt, hogy társadalmi támogatói bázist építsen ki az Európai Unió vízvédelmi szabályozási rendszerének és Vízkeret Irányelvének (VKI) népszerűsítéséhez. „Az idén 11. évéhez érkezett Nagy Ugrásról mostanra biztonsággal állapíthatjuk meg, hogy inspiráló és tömegeket megmozgató eseményről van szó, ami Európa szerte hitelesen képviseli az élővizek védelmének fontosságát. Vizeink egészségének megőrzésével szakmai szervezetek hálózata, helyi kormányzati és szakpolitikai szervek foglalkoznak több mint egy évtizede. A Nagy Ugrás az ő munkájuk társadalmi támogatását és az élő folyók iránti emberi elkötelezettséget is szimbolizálja”- közölte Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizesélőhely-védelmi programjának vezetője.

forrás: szentendre.hu

Ajánljuk még