2024.04.19, Péntek

Ez a perui betonegyetem kapta az új nemzetközi építészeti díjat

MTI

2016.11.27. 08:19

A díjnyertest öt kontinens harminc épülete közül választották ki, amelyek között olyan neves építészek, mint a néhai Zaha Hadid vagy a brit David Chipperfield munkái is szerepeltek.

Hirdetés

A limai műszaki egyetem modern kori Machu Picchura hasonlító új kampuszának ítélte oda új nemzetközi építészeti díját a Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA). A dublini székhelyű Yvonne Farrell és Shelley McNamara vezette Grafton Arhitects építésziroda által tervezett Universidad de Ingenieria y Tecnologia (UTEC) új épületét ihletőnek és a városkép merész, új kiegészítésének nevezte a zsűri.

A RIBA nemzetközi építészeti díját idén először ítélték oda. Alapítói azzal a szándékkal hozták létre, hogy „ünnepeljék a civil építészetet, amely innovációra és haladásra ösztönzi az embereket és a közösségeket.” A díj nyitva áll minden külföldi építészeti alkotás előtt.

 

kép: uk.businessinsider.com (a képre kattintva galéria nyílik)

A limai műszaki egyetem épülete egy hasadékokkal, kiugrókkal, grottákkal szabadalt betonszikla. A civil építészet egy különleges példája, mivel az épület struktúrája igazodik az időjárási feltételekhez, Peru domborzati viszonyaihoz, kulturális örökségéhez - indokolta a döntést Lord Rogers, a zsűri elnöke.

És hogy kiket győzött le a perui főváros betonegyeteme? A nyertest egy szűkített hatos listáról választotta ki a zsűri. A másik öt versenyző láttán is tátva maradhat a szánk:

 

1. A Zaha Hadid tervezte bakui Hejdar Alijev Központ

 

2. A londoni DRBH építésziroda tervezte Stormen koncertterem a norvégiai Bodóban

 

3. A portugál Menos e Mais építésztársaság Kortárs Művészeti Központja Ribeira Grandeban

 

4. a brit David Chipperfield tervezte Jumex Múzeum Mexikóvárosban

 

5. a franciaországi Arras-ban felállított első világháborús emlékmű, Philippe Prost tervezésében

 

Galéria

egyetemépítészetdíjak