2024.04.20, Szombat
Négy hónap alatt készült el a csokibetlehem
Belén de chocolate, Galleros Artisanos de Rute - Facebook

Négy hónap alatt készült el a csokibetlehem

MTI

2016.12.15. 08:30

Több mint 50 négyzetméteres betlehemet készített 1,4 tonna csokoládéból egy cukrászcsapat Rute városában, Spanyolországban.

Hirdetés

A rutei Galleros Artesanos nevű édességipari vállalkozás 16 éve mutatta be az első ehető betlehemet, azóta minden évben, egyre nagyobb méretben elkészíti, s mindig más tematikát találnak ki. Kezdetben spanyol városok, például Córdoba, Sevilla és Granada szolgáltak a karácsonyi jászol díszletéül.

A csokoládé betlehem idén is egy fantázia város, s most Olaszország olyan emblematikus épületeiből áll, mint például a firenzei Palacio Vecchio, a római Colosseum vagy a pisai ferde torony. A csokiból készült utcákon zajlik a mindennapi élet, boltokkal, árusokkal, járókelőkkel. A szent család marcipánfigurái mellett számos történelmi személyiség is megjelenik: például Leonardo Da Vinci, amint épp a Mona Lisát festi, vagy Julius Caesar és Kleopátra.

Az édes látványosságon hét cukrászmester fáradozott négy hónapon keresztül, precíz részletességgel kidolgozva az épületek legkisebb díszítéseit is. A csokoládé betlehemet január 5-ig állítják ki Rutében, utána beolvasztják, és a csokit szétosztják a kistérségben található iskolák diákjai között.

A betlehem készítése fontos eleme a spanyol karácsonyi hagyományoknak. A legtöbb család állít otthon sajátot is, ahogy minden templomban és sok középületben is megtalálható egy-egy betlehem. Az ünnepek idején sokaknak külön program, hogy minél többet megnézzen belőlük.

karácsonycukrászda