2024.04.19, Péntek

A Millenárison épül fel a Nemzeti Táncszínház új otthona

mti

2016.10.19. 09:00

Az átépülő Millenáris Teátrum új előcsarnokot és kamaratermet kap, koncerteket, konferenciákat, divatbemutatókat is tud majd fogadni.

Hirdetés

Jövő év januárjában indul a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének építése a budapesti Millenáris parkban. A Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda tervei szerint megvalósuló beruházást a ZÁÉV Építőipari Zrt. kivitelezi. A Millenáris Teátrum megújítására 3,3 milliárd forintot biztosít a Miniszterelnökség a Forster Központon keresztül. A színpad-, fény- és hangtechnika beszerzésére további 608 millió forint áll rendelkezésre.


Nagyobb alkotói szabadság, variálható nézőtér

A projekt részleteiről a tervező iroda igazgatója számolt be. Zoboki Gábor elmondta, a csarnok alapszerkezetéhez nem nyúlnak, a fogadótér azonban méltatlan az épülethez. Helyette íves előtető alatt új előcsarnok épül, amely egy kamaratermet is befogad majd. A nagyteremben létrehoznak egy színpadi árokként is használható süllyesztéket, nagyobb lesz a tánctér, az akár 382 fős közönség pedig többféleképpen lesz leültethető a variálható térben. 

Zoboki Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nemzeti Táncszínház napközben, a szabad estéken egyéb rendezvényeket, konferenciákat, koncerteket, divatbemutatókat, fogadásokat is be tud majd fogadni. A szakember emlékeztetett rá, hogy a Nemzeti Táncszínház 2014-ben költözött ki a budai várból. Szerinte a budai vár presztízse tagadhatatlan, de az új játszóhely nagyobb szabadságot biztosít az alkotóknak. "Amit a Trafó és a Müpa Fesztiválszínháza nem tud, azt ez a tér tudni fogja" - emelte ki a beruházás kínálta mobilitást a tervező.    


A Millenáris park többi épülete is megújul

A Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kriza Zsigmond elmondta, a közönség várhatóan 2018 márciusában veheti birtokba a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyét. Az igazgató reményei szerint hamarosan a Millenáris park többi épülete is megújul. Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a beruházás elkészültével a Nemzeti Táncszínház ismét két játszóhelyen: a Millenáris Teátrumban és a Müpa Fesztiválszínházában működik majd.    

KultúraZÁÉV Építőipari Zrt.