2024.04.26, Péntek

130 ezer nézőt vonzott, bombasiker a Játékszín most záruló évada

MTI

2017.07.10. 19:25

A 418 előadás alatt három produkció is átlépte a bűvös századik alkalmat, ezek közül kettő a következő évadban is látható marad, de három premierrel is készülnek.

Hirdetés

Mintegy 130 ezer nézőt fogadott 99,2 százalékos kihasználtság mellett most záruló szezonjában a VI. kerületben található Játékszín. Bank Tamás igazgató a színház hétfői évadzáró társulati ülésén átadta az évad legjobb színészének odaítélhető, 2012-es alapítású Kránitz Lajos-díjat. A 2005-ben elhunyt Jászai Mari-díjas színész mértékadó művészi munkájának, pályafutásának is emléket állító elismerést idén Zsurzs Kati és Vadász Gábor vehette át.

A 2009-ben elhunyt Kishonti Ildikó emlékére alapított díjat minden évad végén a Játékszín egy-egy olyan háttérben dolgozó munkatársa kapja, aki jelentősen hozzájárul a produkciók megvalósításához. Az idei díjazott, Petyi János univerzális színházi ember, egyes előadások rendezőasszisztense, ügyelő és gyakorta színpadi szereplőként is látható.

Az igazgató elmondta: a most záruló évadban 418 előadást tartottak, ebből 381 saját és 37 befogadott produkció volt. Külső helyszínen 41 előadást játszottak, a Bock Színpadon 9, a színház második játszóhelyén, a MOM Kulturális Központban 5 előadással várták a közönséget. Három produkció is elérkezett a 100. előadásához: jubilált a Primadonnák, a Legyen a feleségem! és A hölgy fecseg és nyomoz - utóbbi a 105. után, Vári Éva visszavonulásával le is került a műsorról.

 

Három nagyszínpadi premier a folytatásban

Az idei évadban a Játékszín bemutatta a Kölcsönlakás, az Életrevalók, Az eastwicki boszorkányok, és a Kellemes húsvéti ünnepeket! című darabokat. A következő szezonban repertoáron marad mellettük az Acélmagnóliák, A szőke ciklon, az És már senki sem., a Hatan pizsamában, a Jutalomjáték, a Legyen a feleségem!, a Nyolc nő, a Primadonnák, a Vidám kísértet, a Virágot Algernonnak, a Süsü, a sárkány kalandjai, a Gombóc Artúr, a nagy utazó és a Beugró.

A következő évadban három új nagyszínpadi premierrel készülnek, s a Bock Színpadon folytatódnak a rendhagyó színházi esték. A bemutatókban többek közt Gálvölgyi János, Lengyel Tamás és Nagy Sándor látható.

A teátrum a nyár végén részt vesz a Pozsonyi Pikniken és a színházak éjszakáján is. A fejlesztések között az igazgató azt említette, hogy felújítják a színház légkondicionáló rendszerét.

színházKultúra