2024.04.16, Kedd

Szeptember 13-ig lehet igényelni a HPV elleni ingyenes védőoltást

MTI

2016.08.30. 13:54

93 százalékos védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a kétadagos vakcina.

Hirdetés

Idén is kérhető az iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás. A kétadagos oltóanyag azoknak ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdik meg az általános iskola 7. osztályát - számolt be Horváth Judit Krisztina országos tisztiorvos az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) keddi sajtótájékoztatóján.

A szakember elmondta: a vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos, és ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség hat hónap különbséggel. Az első adag oltást az igénylők októberben, a másodikat tavasszal kapják meg.

Az iskolai oltáskampány keretében a védőoltás szeptember 13-ig kérhető, a szülőnek eddig az időpontig kell a kitöltött, aláírt igénylőlapot visszaküldeni az iskolai védőnőknek. Az állam által biztosított méhnyakrák elleni védőoltás és annak beadatása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes, a költségeket a központi költségvetésből fedezik.

Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina éveken keresztül 93 százalékot meghaladó védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban a HPV-vel, azaz a humán papilloma vírussal nem fertőzött lányoknál. Emellett azonban nem szabad elhanyagolni a rendszeres nőgyógyászati szűrést sem.

Horváth Judit Krisztina beszámolt arról is, hogy az ÁNTSZ adatai szerint a HPV-fertőzés elleni iskolai oltási program kezdete, vagyis 2014 óta igen jók az átoltottsági adatok, az első két évben a jogosultak 80 százaléka, azaz több mint 70 ezer lányiskolás kapta meg a védőoltást. A hátrányosabb helyzetű fiatal lányok ugyanúgy hozzájuthatnak a HPV-elleni oltáshoz.

Országosvédőoltásrák