2024.04.27, Szombat

A világ legnagyobb önkéntes akciója lett a Föld Órája

mti

2017.03.06. 12:39

A mozgalomban tavaly már 178 ország vett részt, hétezer települést és 2,4 milliárd embert bevonva. Idén az elsötétüléshez eskü is párosul.

Hirdetés

Március 25-én szombaton este fél 9 és fél 10 között a Föld Órája elnevezésű kezdeményezésben világszerte lekapcsolják a fényeket. Az akció magyarországi főszervezője, a WWF (Természetvédelmi Világalap) Magyarország beharangozó közleményében hangsúlyozta, a 2007-ben indult kezdeményezése mára a világ legnagyobb önkéntes akciójává nőtte ki magát. Tavaly 178 ország vett részt a mozgalomban, 2,4 milliárd főt, és több mint hétezer települést vontak be.

A mozgalom ugyanakkor túlnőtte eredeti kereteit. Az akció sikerének köszönhetően a Galápagos szigetén betiltották az eldobható műanyagzacskók használatát, Indiában és a Fülöp-szigeteken számos család otthonában a napenergia biztosítja a világítást. Argentína partjainál 3,4 millió hektáros tengervédelmi terület óvja a tengeri élővilágot, Uganda szívében megalapították az első Föld Órája erdőt helyi közösségek segítségével.


A túlélésünk múlik rajta

A kezdeményezés magyarországi oldalán, a foldoraja.hu weboldalon már gyűlnek a regisztrációk. A feliratkozók idén nem csupán a hatvanperces sötétségre mondanak igent, hanem egy komoly elköteleződésre is a Föld Órája-eskü által. Ráadásul a résztvevők feltölthetik az oldalra saját kezdeményezéseiket.        

A szervezet tájékoztatójából kiderül, a tavalyi év rekordokat döntött több szempontból: a legforróbb év volt az átlaghőmérsékletet tekintve, a jégtakaró a sarkvidéken az eddigi legkisebbre zsugorodott, és több melegrekord dőlt meg a világ számos pontján. „A természeti értékek megóvásán az emberiség túlélése múlik” – áll a közleményben.

OrszágostermészetvédelemföldWWFélhető élet