2024.04.26, Péntek

Szobrot állítottak a Mezőgazdasági Múzeum alapítójának

MTI

2017.04.27. 13:21

Halálának 90. évfordulója alkalmából avatták fel Darányi Ignác egykori földművelésügyi miniszter szobrát csütörtökön, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum városligeti épülete előtt.

Hirdetés

„Ma egy kiváló államférfinak, igaz hazafinak állítunk emléket, aki egész életében Magyarország, a magyar nemzet érdekeit szolgálta. Jelentős érdemeket szerzett a magyar mezőgazdaság területén és mindig a gazdák javáért, az agrárium fejlődéséért és sikeréért munkálkodott” - emelte ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szobor avatásakor. Felidézte, hogy Darányi Ignác (1849-1927) a 19. és 20. század fordulójának kivételes tehetséggel megáldott agrárpolitikusa volt, 12 éven át irányította a mezőgazdasági minisztériumot.

Nem véletlen, hogy a Vajdahunyadvárnál, a kerengő előtti területen állítottak szobrot Darányi Ignácnak, hiszen ő volt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megálmodója is, aki a múzeum alapító okiratában rögzítette: „az ország mezőgazdasági termelése és fejlődése állandó és modern múzeumban bemutattassék.”

Darányi Ignác munkája során meghatározó lépéseket tett a mezőgazdasági termelés korszerűsítésért és fellendítéséért, pártolta a szövetkezeti mozgalmakat, a belső piac megvédésével és stabil exportpiac biztosításával pedig megteremtette a kiszámítható értékesítés feltételeit. Mindezek mellett számos kutatóintézetet és szakiskolát is létesített.

 

Kilencvenéves terv vált valóra

Fónagy János államtitkár felidézte, hogy a Magyar Mezőgazdák Szövetsége még 1927-ben célul tűzte ki, hogy szobrot állítson az egykori miniszternek és ennek érdekében országos gyűjtést is indítottak. Az összeg hamar összegyűlt, de Kisfaludy Strobl Zsigmond alkotása csak maketten maradt fent, ugyanis az elkészült régi szobor a második világháborúban megrongálódott és végső sorsa a beolvasztás lett.

 

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet ügyvezető igazgatója és Estók János, a Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója (b-j) leleplezi Darányi Ignác korábbi földművelésügyi miniszter szobrát a fővárosi Vajdahunyad várban 2017. április 27-én. (fotó: MTI)

 

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet ügyvezető igazgatója elmondta: már több mint egy évtizede dolgoznak azon, hogy az egykori szobrot újraalkossák és elhelyezhessék a múzeum előtti kerengőben. Az eredeti szobrot Györfi Sándor szobrászművész alkotta újra. A mű ülőmérete 185 centiméter és 13 tonna, az alatta található kőpad pedig süttői mészkőből készült. A szobron Darányi Ignác neve mellett az alkotó neve olvasható, illetve egy latin felirat, amelynek magyar fordítása: „Ha művét keresed, nézz körül.”

Estók János, a Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója kiemelte: a múzeum épülete, a Vajdahunyadvár kétségtelenül a magyar épített örökség fontos eleme és az épületegyüttes által közbezárt térben olyan köztéri szobrok találhatók, amelyek a magyar nemzeti identitás szempontjából is meghatározók. Itt található például Károlyi Sándor gróf szobra is, akivel Darányi Ignác együtt munkálkodott azon, hogy a magyar agrárium felemelkedhessen. Mindketten gondolkodtak és tettek azért, hogy a vidéki közösségek épüljenek.

A megjelentek az évforduló tiszteletére megkoszorúzták a frissen felavatott szobrot.

Országosmúzeummezőgazdaságszobor