2024.04.20, Szombat

Budapestre jöttek Párizsból uszodaépítési tanácsokért

magyarepitok.hu

2018.01.31. 10:21

A 2024-es olimpia szervezőbizottsága Budapesten járt, hogy részletesen tanulmányozhassa a Market Építő Zrt. által rekordidő alatt kivitelezett Duna Arénát.

Hirdetés

A szerdai napot Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti városépítések kormánybiztosa kalauzolásában Budapesten tölti a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottsága, hogy tanulmányozza a Duna Aréna részletes terveit és a kivitelezés módszerét. Az olimpiának még nincs versenyuszodája, és a franciák a Duna Aréna mintájára akarják felépíteni azt.

Anthony Piqueras, a párizsi olimpiai technikai igazgatója és a Fürjes Balázs a szerda reggeli sajtótájékoztatón a Duna Arénában (A képre kattintva galéria nyílik!)

A párizsiak szerint ma ez a világ egyik legjobb versenyuszodája. A bizottságot különösen érdekelte, hogyan lett a budapesti a világ egyik leggyorsabb medencéje, és hogyan oldották meg a magyarok – köztük az uszodát kivitelező Market Építő Zrt. – hogy a világverseny idején ideiglenes lelátókkal bővítve 15 ezres, végleges formájában pedig 6 ezres legyen a lelátó. Azt is tudni szerették volna, hogyan lehetett kevesebb, mint két év alatt megtervezni, engedélyeztetni és felépíteni egy ekkora sportlétesítményt.

A párizsiak már a nyári FINA világbajnokságon is itt voltak és még akkor kérték Fürjes Balázstól, hogy az év elején alaposabban is megismerhessék a létesítményt. A küldöttség vezetője, Anthony Piqueras, a 2024-es olimpia technikai igazgatója hangsúlyozta: „A Duna Aréna minden a jövőben épülő, így a párizsi olimpia vizes versenyeinek helyt adó uszodának is a mintája lehet. Példa arra is, miként hasznosulhat egy sportlétesítmény a hazai nagyközönség és a sportolók számára egyaránt.”

 

Az uszoda végleges kialakítása határidő előtt elkészül

Fürjes Balázs az arénában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Duna Aréna végleges kialakítása ütemesen halad és a tervezett május végi határidő előtt befejeződik. A gyors munkának köszönhetően már májusban két nagy nemzetközi versenynek is otthont adhat Budapest: a Nemzetközi Úszó Szövetség a Magyar Szinkronúszó Szövetséggel együttműködve itt rendezi meg a műúszó világkupát, valamint a Magyar Úszó Szövetséggel közösen az úszó világkupát – mindkét világverseny először lesz Magyarországon látható.

Galéria

Országos2024-es olimpiaMarket Építő Zrt.Duna ArénaKKBK