2024.03.19, Kedd

Az eltűnés szélén álló gyíkot választottak az év hüllőjének

MTI

2018.01.17. 12:56

A Kárpát-medence jégkorból megmaradt, ritka maradványfaját, az elevenszülő gyíkot tüntették ki a 2018-as év hüllője címmel.

Hirdetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya az elevenszülő gyíkot választotta az idei év hüllőjének. A jégkorból megmaradt, ritka maradványfaj úgy alkalmazkodott a Kárpát-medence hűvös, nedves, hüllők számára kevésbé kedvező viszonyaihoz, hogy tojások helyett eleven utódokat hoz világra. Az elevenszülő gyík Magyarországon kimondottan ritka és fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Az elevenszülő gyík Észak- és Északnyugat-Európa nagy részén a leggyakoribb gyíkfajnak számít. Skandináviában messze átlépi az északi sarkkört, ezzel a Föld legészakabbra hatoló hüllője. Magyarországon elsősorban jégkori maradványlápokban fordul elő. Összefüggő elterjedése van a Beregben, a Nyírségben, a Hanságban. Foltszerűen fordul elő a Duna-Tisza-közén.

Az elevenszülő gyík a Kárpát-medencében a legutolsó jégkorszak vége óta visszahúzódóban van. Megmaradó élőhelyeit a vizek lecsapolása tizedelte meg, ma a nem megfelelő vízgazdálkodás zsugorítja ezeket. Az ipari forradalomhoz köthető fokozódó klímaváltozás azonban végső csapást jelent a hazai populációkra. Az elevenszülő gyík egyike azon fajoknak, amelyek - legalábbis Közép- és Dél-Európában - a globális felmelegedés áldozatai lehetnek. Fennmaradása Magyarországon csak fokozott odafigyeléssel biztosítható, és az élőhelyeket rehabilitáló, aktív természetvédelmi beavatkozásoktól remélhető.

OrszágosMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettermészetállatok