2024.03.19, Kedd

November elsejével szétválik a BKV és a HÉV

MTI

2016.08.31. 15:39

BHÉV Zrt. néven működik majd tovább az elővárosi vasúti cég, a vagyonmegosztás során 3,1 százalékot kap. Arra törekednek, hogy a szétválás ne érintse hátrányosan az utasokat.

Hirdetés

Döntött a BKV Zrt. és a HÉV-ágazat szétválásáról szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A döntés értelmében november elsejével létrejön a Budapesti Helyiérdekű Vasút Zrt. (BHÉV). Az előterjesztést 18 igen szavazattal, 9 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Az intézkedés célja, hogy a Budapest környéki elővárosi közlekedés egységesen állami megrendelési és lebonyolítási keretek között működjön. A vagyonmegosztás során a BHÉV működéséhez szükséges eszközök és azok elválaszthatatlan részei, valamint az ezekhez szorosan kapcsolódó vagyontárgyak kerülnek a BHÉV tulajdonába. E szerint a vagyonmegosztási arány: BHÉV 3,1, BKV 96,9 százalék. A kiválás után a BHÉV saját tőkéje több mint 18 milliárd forint lesz.

A szétválás, melynek időpontja november elseje, előzetes tervek szerint mintegy 135-145 millió forintba kerül. A BHÉV vezérigazgatója Feldmann Márton lesz.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerint az a cél, hogy az utasokat ne érje hátrány az új struktúra kialakítása miatt. Az elszámolási kérdésekről még folynak a tárgyalások, azok várhatóan november végén zárulnak le.

HelyiközlekedésKözgyűlésHÉVBKKBKK