2024.04.20, Szombat

Fa Nándor sebességrekordot döntött, és beverekedte magát a top 10-be

mti, spiritofhungary.hu

2016.12.12. 06:13

A magyar vitorlás napokon át küzdött francia riválisával, végül megelőzte a külső segítség nélkül zajló földkerülő versenyen. A Spirit of Hungary egyre keményebb időjárási viszonyok közt halad az Antarktisz közelében.

Hirdetés

Fa Nándor már a top 10-ben halad a Dél-Indiai-óceánon a nyolcadik Vendeé Globe földkerülő vitorlásversenyen. A magyar versenyző honlapjának beszámolója szerint a Spirit of Hungary napok óta üldözte a tőle alig 5-10 mérföldre vitorlázó francia riválisát, majd vasárnap hajnalban megelőzte őt.


800 kilométert repesztett egy nap alatt

A küzdelem inkább feltüzelte, mintsem kifárasztotta a 63 éves magyar vitorlázót, ráadásul az erős szeles menetben a Spirit of Hungary megdöntötte saját 24 órás sebességi rekordját, ugyanis 431 tengeri mérföldet tett meg, ami nem kevesebb, mint 800 km.

A verseny állása - tracking2016.vendeeglobe.org

A magyar versenyző jelenleg az össztáv bő egyharmadánál tart, az Antarktisz közelében egyre gorombábbak a szélviszonyok, a jéghatár közelében egyre hidegebb van, és egyre nagyobb a hullámzás.

Fa Nándor fokozatosan jön fel a mezőny első felébe, egy hónappal ezelőtt, a rajt utáni napokban még csak 21. volt.


Több mint 40 ezer kilométert kell egyedül, kikötés nélkül teljesíteni

A 63 éves magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, ezúttal a magyar tervezésű és építésű Spirit of Hungary hajóval. A több mint 40 ezer kilométeres távnak 29 hajós vágott neki, közülük 22 hajó van versenyben.

A Vendée Globe a világ legnehezebben teljesíthető, legmagasabb pontszámot adó egyszemélyes vitorlásversenye. A feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot tartó francia Francois Gabart 2013-ben 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

Fa Nándor 2012-ben, 15 évnyi kihgyás után tért vissza a vitorlázáshoz, akkor azt nyilatkozta, a célja az, hogy 90 nap alatt teljesítse a távot.

SportFa Nándorvitorlázás

Ajánljuk még