2024.07.22, Hétfő

Idén is a mérnöki pálya választására bíztatják a lányokat

MTI

2018.04.21. 15:25

A Lányok napja nevű rendezvény keretében a középiskolás fiatalok bepillantást nyerhetnek a technológiai pálya szépségeibe.

Országszerte 22 település 77 helyszínén csaknem 3 ezer középiskolás lány ismerkedhet meg idén a technológiai pálya különböző szakmáival: április 26-án szervezi meg a Lányok napja programsorozatot a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE).

A szervezők közleménye szerint a program évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a középiskolás lányok körében, akik idén megtudhatják például, hogyan készül egy BMW vagy melyek lesznek a közeljövő informatikai trendjei, de beavatják őket abba is, hogyan lehet digitális kampányt tervezni, áramhálózatot vagy játékot fejleszteni. A programon résztvevők ellátogathatnak egy kutatóreaktorba, a T-Systems innovációs laborjába, körülnézhetnek a robotok világában, saját microbitet is nevelhetnek és találkozhatnak a szektorban dolgozó gépész, informatikus és mérnök nőkkel.

A rendezvényhez kapcsolódva a T-Systems Magyarország hatvan diáklányt fogad, akiknek a Kitchen Budapest (KiBu), a T-Systems budapesti innovációs laborja mutatja be a jövő globális kihívásait.

 

Több tízezer betöltetlen mérnöki állás várja a lányokat

A Lányok napja amerikai kezdeményezésre jött létre és évente az összes csatlakozó országban ugyanazon a napon rendezik meg. A program magyarországi elindítója a NaTE, amelynek hosszú távú célja, hogy megfordítsa a lányok pályaválasztási szokásaiban uralkodó trendet és felhívja figyelmüket a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákra.

A kimutatások szerint több tízezer mérnöki állás betöltetlen ma Magyarországon. Ez a hiány jelentősen csökkenthető lenne, amennyiben a lányok legalább olyan arányban választanának mérnöki pályát, mint amilyen arányban teszik ezt fiú társaik.

Ajánlónőkközépiskolásokpályaválasztás