2024.03.29, Péntek

Az év leglátványosabb éjszakái jönnek hétvégén

index.hu

2018.08.11. 09:00

Érdemes az eget kémlelni, ugyanis a „műsort” a népszerű Perseidák szolgáltatja.

Hirdetés

Mint minden évben, idén is megfigyelhetjük a Perseidák csillaghullását szombat és vasárnap éjszaka – derül ki az Index cikkéből.

A köznyelvi elnevezés ellenére nem csillagok, hanem a légköri súrlódástól fölhevült meteordarabkák hullanak ilyenkor. A Perseidák meteorraja gyakorlatilag a 133 éves keringési idejű üstökös, a 26 kilométeres átmérőjű 109P/Swift-Tuttle által a pályáján hátrahagyott törmelék.

Meglepően apró darabkákról van szó, a legtöbb mindössze kavics vagy akár csak homokszem méretű, néhány grammnál nem nyomnak többet.

Ezen a meteortörmelék-rajon halad keresztül a Föld minden évben július 17. és augusztus 24. között, de a sűrűjét augusztus 11-12-én érjük el.
 

Idén csak a fényszennyezést kell elkerülnünk

Az észlelhető meteorok számát két dolog befolyásolja: hogy mennyire sötét az égbolt a megfigyelés idején és helyén, és hogy milyen magasan van az égbolton a meteorraj látszólagos kiindulási pontja (radiánsa). Az ég természetes sötétségén a fényszennyezés rengeteget ront, de a telihold fénye is csorbíthatja az élményt, ahogy az éppen tavaly történt is, idén azonban utóbbi nem zavarja majd a pazar élményt.

AjánlócsillagászatPerseidák