2024.07.23, Kedd

Az egyik legnagyobb rockzenekart ünneplik Budapesten

mti

2018.11.15. 10:00

Sokan a heavy metal atyjaként tekintenek a Led Zeppelinre, a legnagyobb számokat élőben hallgathatjuk szombaton - nem akármilyen magyar zenészek előadásában.

Idén ünnepli megalakulása ötvenedik évfordulóját a Led Zeppelin. A rocktörténet egyik legnagyobb hatású, brit zenekara tiszteletére november 17-én, szombaton a fővárosi Muzikumban rendeznek ünnepi koncertet. A Kálvin tér közelében fekvő pubban (Múzeum utca 7.) a hazai színtér több kiválóságából álló tribute zenekar, a Lead Zeppelin játssza el a legendás számokat.

A csapatban az elsősorban Zorán zenekarából ismert Sipeki Zoltán gitározik, Körmendi Roland énekel és szájharmonikázik, Vörös Gábor (Piramis, Omen) basszusgitáron és szintetizátoron játszik, Gerdesits Ferenc (Quimby) pedig dobol és mandolinozik. A koncerten vendégként színpadra lép Póka Egon (basszusgitár), Vilmányi Gábor (ének) és Csík István (dob).


Csak 12 évet játszottak együtt, így is kétszázmillió lemeznél tartanak

Az 1968-ban alakult Led Zeppelin, amelyet sokan az első heavy metál zenekarnak tartanak, nyolc stúdióalbumot készített. Máig az egyetlen együttes, amelynek valamennyi lemeze felkerült az amerikai Billboard Top 10 listájára. A csapat 1980-ban oszlott fel, az együttes dobosa, John "Bonzo" Bonham halálát követően, a tagok nagyon sokáig a több milliós rajongótábor folyamatos unszolása ellenére sem hajlottak az újraegyesülésre. 

1988-ban felléptek az Atlantic Records lemezkiadó negyvenedik születésnapja alkalmából, de a koncert rosszul sikerült a tagok közötti mély ellentétek miatt. 2007. december 10-én az énekes Robert Plant, a gitáros Jimmy Page, a basszusokért felelős John Paul Jones, és Bonham fia, a szintén ütős Jason azonban mégis színpadra állt a londoni O2 Arénában az Atlantic alapítója, Ahmet Ertegun emlékére rendezett koncerten. A később CD-n lés DVD-n is kiadott eseményen a banda minden nagy slágert eljátszott, köztük a Whole Lotta Love-ot, a Kashmirt és a Stairway to Heavent.

Az 1968-ban alakult Led Zeppelin lemezeiből mintegy 200 millió példány fogyott világszerte.   

Ajánlókoncertzenerockzene