2024.07.25, Csütörtök
Nyílt napot rendeznek az Országos Széchényi Könyvtárban
24.hu

Nyílt napot rendeznek az Országos Széchényi Könyvtárban

MTI

2019.11.21. 14:07

Az idei rendezvény két témára fókuszál: az egyik a Széchényi család és Széchényi Ferenc története, a másik pedig Ady Endre öröksége.

Kvíz, családi nyomozás, mozi, raktártúra és látványdigitalizálás is várja az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Nyitott könyv címen meghirdetetett, szombati nyílt napjának látogatóit.

Az Országos Széchényi Könyvtár a legrégebbi magyar kulturális intézmény, amely november 25-én már alapításának 217. évfordulóját ünnepli. A születésnaphoz kapcsolódóan az intézmény minden évben nyílt napot tart, amikor nemcsak a könyveit mutatja meg, hanem kulisszatitkokat is - mondta el Antalffy Péter, az OSZK osztályvezetője. Mint hozzátette, az OSZK óriási raktárrendszerrel rendelkezik, és tele van olyan kincsekkel, amelyeket ritkán láthat a nagyközönség.

A nemzeti könyvtár 10-13 millió dokumentumot őriz - ezzel a legnagyobb magyar közgyűjtemény -, de nem csak könyveket.

Itt elérhető az összes magyar periodika, plakátok, szórólapok, száz évvel ezelőtti esküvői meghívók, kódexek, kéziratok és költők hagyatékai is - sorolta a szakember.

Antalffy Péter elmondása szerint az idei nyílt nap két témára fókuszál: az egyik a Széchényi család és Széchényi Ferenc története, erről szól többek között a Széchényi-kód című interaktív játék, amely tulajdonképpen egy egész épületet behálózó nyomozás.

A Széchényiek játékban című kiállítással nemcsak a család tagjaival ismerkedhetnek meg a résztvevők, de értékes nyeremények is gazdára találnak, a díszteremben pedig levetítik a Vadonvilág - Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című filmet.

A délutáni program Ady Endre örökségének jegyében zajlik: az idei Ady-emlékévhez kapcsolódva a költőhöz kötődő kvízzel és "Minden láng csak részekben lobban" - Ady és a csonka Hold címmel egy vetítéssel egybekötött beszélgetéssel is készülnek szombaton - mondta az OSZK munkatársa.

Ajánlókultúrakönyvtárajánlóprogramajánlóprogramok