2024.04.19, Péntek

Interaktív Tanösvény nyílt a Budakeszi Vadasparkban

vadaspark-budakeszi.hu

2016.07.06. 11:09

A gyermekek közvetlen, élményben gazdag természeti nevelésére nyújt újabb játékos megoldást a Budakeszi Vadaspark Interaktív Tanösvénye, amely e héttől minden látogató számára elérhető. A tanösvény a vadaspark már meglévő útvonalaihoz és állatkifutóihoz kapcsolódva biztosít még informatívabb kikapcsolódást, és a könnyed agytornán kívül a legtöbb érzékszervet és testrészt is megdolgoztatja. 

Hirdetés

A Budakeszi Vadaspark célja, hogy eredeti élőhelyükön ismertesse meg a kis- és nagykorú látogatókkal a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat. Az alapításkor kitűzött célt mindvégig szem előtt tartva a Budakeszi Vadaspark az elmúlt évtizedben gyökeres változásokon ment keresztül: mára, szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve is korszerű, vonzó, sokféle programjával széles közönségigényt kiszolgáló családi kikapcsolódási centrummá nőtte ki magát. 

Mivel a legkisebbek természeti nevelését nem lehet elég korán kezdeni, a természetvédelmi és közjóléti fejlesztéseink mellett a környezeti oktatás is nagy hangsúllyal van jelen mindennapos tevékenységünkben; miként a vadasparkot alapító Pilisi Parkerdő Zrt. tevékenységében is. Az április végén átadott, a Budakeszi Kalandparkban található madártani tanösvényünk után most egy újabb integrált megoldással hozzuk közelebb a látogatókhoz az állat- és növényvilágot. Interaktív Tanösvényünk érdekes és izgalmas módon kalauzolja körbe a látogatókat a vadasparkban, az állatok kifutói mellett található állomások más és más megoldandó feladatokat és kalandokat kínálnak. Ezúton is szeretném megköszönni a Magyar Fejlesztési Bank 6,3 millió forintos támogatását az Interaktív Tanösvény létrejöttében” – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója. 

 

A számos játékos fejtörő és kihívás mellett az interaktivitást erősíti még a négy helyen található, úgynevezett Hangos tábla is, amelyekkel a közelben lévő, ám a vadonban ritkán hallható állatok hangjait lehet lejátszani, illetve a nyomsatírozóval ellátott Nyomgyűjtő füzet is, aminek köszönhetően az élmény hazavihetővé válik. Zsírkrétás satírozással kirajzolódik, hogy néz ki többek között egy róka, egy dámszarvas, vagy épp egy vaddisznó nyoma a földön. A füzet minden nyomsatírozóhoz tartozó fajról tartalmaz egy kisebb leírást, egy színezőt és különböző fejtörőket is, nem utolsósorban pedig a kalandozás állomásai is rögzíthetőek benne.

A látogatókat a Kalandpark Tanösvényen korábban megismert Pele Pali vezeti állomásról állomásra, ahol többek között: 

  • megleshetik az itatóra járó madárkákat, míg a közelben lévő információs táblák további érdekességeket árulnak el róluk,
  • valódi szarvakat és agancsokat tapinthatnak,
  • az ugrópályán „összemérhetik" ügyességüket az állatvilág bajnokaival,
  • a memóriatáblán különböző növények és állatok képét kutathatják,
  • továbbá egyebek mellett megcsodálhatják a levegő kicsi és nagy urait összesen hét madárfaj felfüggesztett, növekvő sorrendben elhelyezett, méretarányos sziluettjeinek köszönhetően.

Az Interaktív Tanösvény felejthetetlen kaland kicsiknek és nagyoknak egyaránt, így igazi családi kikapcsolódásban lehet részük azoknak, akik csodálatos erdei környezetben, tartalmasan szeretnének eltölteni egy napot. A nyári hőségben a Budakeszi Vadaspark dús lombjai nyújtanak hűs árnyékot az interaktív játékra invitált látogatóknak. 

forrás: vadaspark-budakeszi.hu

Ajánljuk még