2024.06.20, Csütörtök

Átadták az első elektromos autótöltőt a Liszt Ferenc Repülőtéren

2015.12.16. 13:24

A zöld repülőtér program részeként valósult meg az első elektromos autótöltő a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a beruházás 15 millió forintba került és jelenleg ingyen használható - mondta a szerdai átadáson Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

    A Jedlik Ányos programban még az idén elkezdődik országosan 150 elektromos töltőállomás telepítése, a tervek már elkészültek és a közeljövőben megvalósuló beruházás végén elektromos autóval átjárható lesz az ország - erről Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára beszélt az átadáson.
    Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány kiemelt beruházássá tette a töltőállomások telepítését és már hozzá lehet jutni a zöld rendszámhoz, amely több kedvezményt jelent az elektromos, illetve hibrid autókkal közlekedőknek. Hamarosan a buszsávokban is közlekedhetnek ezek a kocsik.
    Friedrich Wilhelm Knebel, az Elmű-Émász cégcsoport igazgatósági tagja elmondta, a csoport telepítette 2010-ben az első töltőállomást és most a repülőtérivel a 41.-nél tartanak. A csoport piaci alapon is gazdaságossá akarja tenni az elektromos töltők telepítését, amire már kidolgozták az üzleti modellt - mondta.
    Úgy vélte, hogy a taxikkal lehet kereskedelmi alapra helyezni ezt a töltőt, mivel a város és a repülőtér közötti távolság kedvez az elektromos autóknak, amelyek így olcsóbb üzemanyaggal - és főleg tisztán - közlekedhetnek.
    Az igazgatósági tag kitért arra is, hogy 140 olyan felhasználójuk van, aki az általuk biztosított okostelefon applikációt használva tankol.
    A töltőt gyártó ABB Kft. ügyvezetője, Tanja Vainio elmondta, az átadott berendezés egyszerre két autó töltésére alkalmas és 15-20 perc alatt feltölthető vele egy elektromos kocsi. Egész Európa számára Magyarországon gyártja az ABB ezeket a gyorstöltőket. Eddig 50 országba szállítottak és megkezdték az elektromos buszok töltésére használható berendezések gyártását is - mondta.

Forrás: MTI

Galéria

Gazdaságelektromos autó

Ajánljuk még