2024.05.21, Kedd

Ceglédre érkezik a lágerjárat

2016.03.09. 15:52

Cegléden is megtekinthető lesz a Lágerjárat utazó vagon kiállítás március 19-től. A Lágerjárat címmel utazó vagonkiállítással emlékezik meg az 1944 végén és 1945 elején a Szovjetunióba deportált politikai foglyokról és kényszermunkásokról a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre.

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából a "csendes emlékezésnek helyet adó" vagon felkeresi mindazokat a magyarországi vasútállomásokat, amelyekről deportálások indultak a Szovjetunióba.

A Lágerjárat nem tartalmaz múzeumi tárgyakat vagy relikviákat, a G típusú, korhű tehervagonban a művészet és a technika segíti az emlékezést.

A vagonban elhelyezett tablókon a kor történelmi háttere jelenik meg szöveges formában és fényképekkel illusztrálva, de a bemutató fontos részét képezik a folyamatosan futó filmek is: Jurkovics János és Havasi János Idegen ég alatt - Dokumentumfilm az Ural környéki kutatómunkáról című munkája, Pécsi Csaba és Pécsi Dániel A mi Golgotánk című emlékfilmje, Havasi Dániel PERM 36 - Az utolsó GULAG láger című dokumentumfilmje és Bartók Csaba Ártatlanul a Gulágon - Túlélők emlékezete című alkotása.

A tárlat célja, hogy rendhagyó történelemórák, beszélgetések keretében megismertesse a közönséggel és elsősorban a fiatalsággal, a "málenkij robot" sokáig méltatlanul elhallgatott történelmi eseményét.

A Lágerjárat március 15-ig Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban lesz látogatható, utána Cegléden (március 19-től 31-ig), Kál-Kápolnán, Miskolcon, Szerencsen, Debrecenben, Gyulán, Kiskunhalason, Baján, Szekszárdon, Pécsen, Budaörsön és Székesfehérváron tekinthetik meg az érdeklődők.

forrás: cegled.hu

Galéria

CeglédHelyi