2024.06.15, Szombat

Emléktábla avatás Péteriben

2016.05.18. 14:46

Földváry-Boér Elemér egykori recski internált fogoly és 1956-os mártír emlékére avatott emléktáblát Péteriben Tarnai Richárd.

Földváry-Boér Elemér egykori recski internált fogoly és 1956-os mártír emlékére avatott emléktáblát Péteriben Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Az ünnepségen köszöntőt mondott Kőrösmezey László, a Recski Szövetség Egyesület főtitkára és Petőné Vizi Valéria polgármester, valamint áldást mondott Óvári Péter evangélikus lelkész.

A Pest megyei Péteriben található a Földváry család egykori kastélya, amelynek maradványain épült újjá a falu Művelődési Háza. A most felavatott emléktábla a Művelődési Ház falát díszíti. Ebben a házban töltötte gyermekéveit Földváry-Boér Elemér, aki 1950 és 1953 között a Recski Munkatábor internáltja volt, majd rövid életét 1956. október 24-én a Magyar Rádiónál oltotta ki a gyilkos golyó.

Vajon lehet-e szeretni valakit, akinek a fényképét sem láttuk? – tette fel a kérdést a mélyen vallásos Földváry-Boér Elemérre utalva beszédében Tarnai Richárd kormánymegbízott, aki a jelenlévők képzeletébe idézte az ’56-os eseményeket. Az irodalmár fiatalember, aki átélte az orosz csapatok első bevonulását 1945-ben, – Elek nevű bátyját a Pesti utcáról hurcolták el Oroszország felé – nem érhette meg a második bevonulást, mert vitte a fiatal forradalmár szíve, a szabad Magyarországért és az Államszocializmus ellen, tüntetni. A kormánymegbízott elmondta, szimbolikus lehet az is, hogy Péteri közel van ahhoz az úthoz, amelyen át november negyedikén a megszálló tankok vonultak Budapest felé. Vajon lehet-e valakit szeretni, akit nem láthatunk? – tette fel végül újra a kérdést Tarnai Richárd immár a Teremtőre utalva, akit Elemér már színről- színre láthat.

Körösmezey László, a Recski Szövetség Egyesület főtitkára Földváry-Boér Elemér életének a Kistarcsán és recski munkatáborban töltött négy és fél éves időszakát emelte ki. Felidézte bátorságát, erkölcsi erejét az átélt szenvedések közepette, és hogy a hajnaltól késő estig tartó munka, az embertelen bánásmód és a szisztematikus éheztetés ellenére is olyan ember maradt, aki sosem panaszkodott, és mindig próbált segíteni a sorstársain.

Petőné Vizi Valéria polgármester Földváry-Boér Elemér Péteri kötődését említve szólt arról is, hogy az egykori kastély toronyszobájában emlékmúzeum működik és fontos, hogy a róla elnevezett Művelődési Ház falán pedig mostantól új emléktábla hívja fel az itt élők és erre járók figyelmét a fiatalon elhunyt forradalmár hős személyére.

Az eseményen jelen volt Földváry-Boér Elemér húga, Mária is.

(Pest Megyei Kormányhivatal)

Galéria

HelyiemléktáblaPéteri