2024.02.28, Szerda

Foglalkoztatási konferencia Gödöllőn

2016.05.21. 08:55

Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projekt Pest megyei nyitókonferenciáját tartották Gödöllőn.

Hirdetés

A Nemzetgazdasági Minisztérium, Budapest Főváros Kormányhivatala és a Pest Megyei Kormányhivatal által megvalósuló VEKOP-8.1.1 Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projekt Pest megyei nyitókonferenciáját tartották Gödöllőn, amelyen részt vett Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is.

„A munkaerőpiacon jelentkező lyukakat a kormány Magyarországon nem külföldi munkavállalókkal kívánja betölteni, ahogyan azt egyes politikusok Nyugat-Európában, vagy az Egyesült Államokban jónak látnák, hanem képzéssel és hasonló projektekkel remélhetőleg hozzájárul a hazai munkanélküliek és regisztrált álláskeresők számának csökkenéséhez, valamint a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatás bővítéséhez”- fogalmazott megnyitójában Tarnai Richárd kormánymegbízott.

A konferencián elhangzott, hogy 10,4 milliárdos támogatásra pályázhatnak a közép-magyarországi cégek, hogy csillapíthassák munkaerő éhségüket. Egy álláskereső két éven át szakmát tanulhat és dolgozhat, miközben munkáltatója évente 2,2 millió forintot takaríthat meg utána. A teljes mértékben az unió által támogatott programba tízezer embert vonnak be 2018 végéig.

Gerzsényi Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerő-piaci Programok Főosztályának tervezési referense az előadásában többek közt elmondta, hogy „szükség van az álláskeresők munkaerő-piaci integrációjára. Fontos kormányzati cél támogatni a közfoglalkoztatottakat, akik képesek és hajlandók a versenyszférában dolgozni”.

„Nincs olyan 25 év feletti álláskereső, akit ne tudnánk bevonni. Sőt, nem kell álláskeresőnek lennie, mert a munkaerő-közvetítést kérőket is fogadjuk, még a 35 éves háromdiplomásokat is”– bíztatta a cégek képviselőit Szabolcsi Viktor projektmenedzser, a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársa. Majd később hozzátette, hogy „ennyire átfogó program nem volt eddig, amely lefedi az összes hátrányos helyzetű álláskeresői csoportot, de azért vannak kiemelt célcsoportok: úgymint az alacsony iskolai végzettségűek, a 25-35 közötti diplomás pályakezdők, a tartósan állást keresők, az 50 év felettiek és a közfoglalkoztatottak, akik a nyílt munkaerőpiacon szeretnének elhelyezkedni. Ők teszik ki a támogatottak mintegy felét”.

Közép-Magyarországon összesen 10 ezer fős létszámot akarnak elérni a projekttel két év alatt, és 1600 alacsony végzettségű jelentkezőt akarnak valamilyen szakvégzettséghez juttatni.

A VEKOP-8.1.1 projekt a résztvevőinek személyre szabott, foglalkoztatást támogató eszközöket biztosít (célzott képzést, szolgáltatásokat, a foglalkoztatás költségeinek átmeneti támogatását), és javítja az álláskeresőknek és a munkáltatóknak nyújtott szolgáltatások minőségét, hatékonyságát.

(Pest Megyei Kormányhivatal)

Galéria

munkahelyekHelyimunkaerőpiacNemzetgazdasági Minisztérium (NGM)