2023.12.05, Kedd

Így kerülhet többségbe a napenergia az áramtermelésben

alternativenergia.hu

2017.04.11. 11:50

Koppenhága lehet a világ első szénsemleges fővárosa nyolc év múlva, most jelentős lépést valósított meg ezen az úton.

Hirdetés

A dániai Koppenhágában bekapcsolták a világ első olyan városi akkumulátoros megoldását, amely biztosítja a megújuló energiaforrásokból nyert energia hosszú távú tárolását – írja az alternativenergia.hu. A villamosenergia-hálózatra kapcsolódó akkumulátoros energiatároló rendszer egyetlen modulja 60 háztartást képes ellátni árammal a nap 24 órájában.


Miért kulcsfontosságú?

A Radius DONG Energy energiaszolgáltatónál üzembe állított, akkumulátoros tárolási rendszer a megoldást szállító ABB szerint jelentős alkotóeleme lesz annak az energiarendszernek, amelyben a megtermelt villamos energia nagyobb része nap- és szélerőművekből származik majd. Mivel a megújuló energia termelése kevésbe tervezhető előre, a tárolási rendszer kulcsfontosságú szerepet kap az energiaellátásban. A most üzembe helyezett rugalmas és moduláris rendszer a gyártó szerint lehetővé teszi a csúcsterhelések csökkentését és a hálózati frekvencia stabilitását is.


A hármas cél: megújuló, rugalmas és fenntartható

Az akkumulátoros energiatároló rendszer annak az „EnergyLab Nordhavn” elnevezésű projektnek a része, amelyet Koppenhága Nordhavn kerületében valósítottak meg. A projekt célja, hogy kifejlesszék és bemutassák a jövő energetikai megoldásait, illetve olyan ismereteket szeretnének gyűjteni, amelyek segítségével nagy mennyiségű megújuló energiát integráló, rugalmasabb és fenntarthatóbb villamosenergia-hálózat valósítható meg. Ezek a megoldások hozzájárulnak a dán főváros azon célkitűzésének eléréshez, hogy 2025-re Koppenhága a világ első szénsemleges fővárosává váljon.

 

Fókuszbannapenergiaélhető életmegújuló energia