2024.03.28, Csütörtök
Európa egyik legfontosabb kulturális fesztiválján mutatkozott be a Liget projekt
Fotók: Liget Budapest Projekt/Palkó György

Európa egyik legfontosabb kulturális fesztiválján mutatkozott be a Liget projekt

Városliget Zrt.

2022.09.19. 14:40

A projekt 10 éves fennállása alatt megújult a Szépművészeti Múzeum, a Millennium Háza és a Komáromi Csillagerőd, létrejött az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum új épülete.

Hirdetés

A világ legelismertebb múzeumi és kulturális szakemberei előtt mutatta be a Liget Budapest projektet és a nemrég átadott épületeket Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa Európa egyik legfontosabb kulturális fesztiválján, a spanyolországi Segoviában rendezett Hay Festiválon – közölte a Városliget Zrt.

Az innovációra és hagyományokra fókuszáló négynapos nemzetközi rendezvényen nagy tetszést aratott Európa legnagyobb kulturális beruházása a szakmai berkekben és a látogatók körében egyaránt.  Martha Thorne, az építészeti Nobel-díjnak tartott Pritzker-díj korábbi igazgatója úgy fogalmazott: „a Liget Projekt keretében megvalósított kulturális fejlesztések a modern város új modelljét jelentik, hiszen a komplex kulturális terek, programok, kiegészülve a kortárs építészeti remekművekkel a jövő városainak élhetőségét teremtik meg.”

Fotók: Liget Budapest/
A világ legelismertebb múzeumi és kulturális szakemberei előtt mutatta be a Liget Budapest projektet Baán László Segoviában a Hay Festivalon

Tovább növekszik Budapest és az ország hírneve és turisztikai vonzereje

Baán László szombaton, a Múzeumok és az új urbanizmus című beszélgetésen kiemelte, hogy a Liget Budapest projekt nemcsak Magyarország legjelentősebb kulturális fejlesztése, hanem jelenleg Európa legnagyobb léptékű kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amely a világ egyik legelsőként, több mint 200 éve létrehozott városi közparkját, a Városligetet újítja meg.

„Európában egyedülálló komplexitású, sűrű kulturális szövetet hoztunk létre a Városligetben, amely felkeltette ennek a neves nemzetközi fesztiválnak is a figyelmét. Egy város vonzerejét azok a kulturális rétegek jelentik, amelyeket az elmúlt évszázadok hoztak létre, és amelyek a modern korban is újra megélhetőek. Minden élő város hozzáad az örökölt kulturális rétegekhez, ezt tesszük mi is a Liget Budapest Projekt megvalósításával: megőrizzük a régi értékeinket, megújítjuk őket, mint a Szépművészeti Múzeumot és a Millennium Házát, valamint hozzáadunk újat, világszínvonalon, mint a Magyar Zene Házát, és a Néprajzi Múzeumot.” – hangsúlyozta Baán László. Hozzátette: „Már látjuk, hogy a Liget Projekt eddig megvalósított elemeit – a régi és új kulturális intézményeket a megújított zöld környezetben - már több millión látogatták meg és azokat nagy elismerés és szeretet övezi. És mindinkább azt tapasztaljuk, hogy egyre jobban látja a nemzetközi közönség is, hogy Budapest történelmi szövete ezeknek a 21. csúcsteljesítményeknek a hozzáadásával tovább gyarapodott. Ez pedig tovább növeli Budapest és az ország hírnevét s egyben turisztikai vonzerejét.”

Fotók: Liget Budapest Projekt/Palkó György

A Magyar Zene Háza példaértékű fejlesztés, mely tiszteli a zöld környezetet, és egyedülálló építészeti megoldásokat alkalmaz

A Liget projekt több éve szereplője a 17 éve rendszeresen megrendezésre kerülő fesztiválnak, és az idén több fórumon is említésre került: Baán László mellett a négy napos rendezvényen részt vett a Magyar Zene Háza tervezője, Sou Fujimoto is, aki az építészet jövőjéről és kihívásairól beszélgetett Martha Thorne-nal, az IE Egyetem építészeti és tervezési dékánjával, az építészeti Nobel-díjnak tartott Pritzker-díj korábbi igazgatójával. Az évtizedes hagyományokra visszatekintő, nagyszabású eseményen 17 ország több mint 100 meghívott szakembere ad elő, a fesztivál széleskörű kulturális programot kínál az építészet és a vizuális művészetek témájában, de aktuális irodalmi, történelmi, zenei témákat és a tudomány különböző szakterületeit is érintik a résztvevők.

Martha Thorne, a Magyar Zene Házára kiírt nemzetközi tervpályázat zsűrijének elnöke kiemelte:

„A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Magyar Zene Háza példaértékű fejlesztés, mert tiszteli a zöld környezetet, választ ad a ház funkcionális elvárásaira úgy, hogy közben egyedülálló építészeti megoldásokat alkalmaz. Nagyon különleges élmény a számomra, hogy ebben a projektben a kezdetektől részt vehettem egészen az idei januári átadóig.”

Hozzátette: „A Liget Projekt keretében megvalósított kulturális fejlesztések a modern város új modelljét jelentik, hiszen a komplex kulturális terek, programok, kiegészülve a kortárs építészeti remekművekkel a jövő városainak élhetőségét teremtik meg.”

A Magyar Építő Zrt. kivitelezésével megépített, világon egyedülálló szerkezettel rendelkező Magyar Zene Háza lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el. A bonyolult tetőszerkezet acélvázát a Weinberg ’93 Kft. készítette, a vasbeton szerkezet az Épszerk-Pannónia Invest Kft. munkája, az üvegelemeket pedig az Orosházaglas Kft. gyártotta. Sou Fujimoto magyar tervezőpartnere az M-Teampannon Kft. volt.

A projekt legnagyobb és legfontosabb fejlesztése még hátravan

Sheila Cremaschi, a Hay Fesztivál igazgatója elmondta: „A Liget Projekt a kezdetektől meghívást kap a Hay Fesztiválra, mert Európa legjelentősebb kulturális fejlesztéseként nagy érdeklődésre tart számot. Az idén a nemzetközi kulturális közösség kiemelt figyelemmel kísérte Sou Fujimoto előadását az elkészült Magyar Zene Házáról, és a bemutatót, amelyen Baán László a Liget Budapest Projekt eddig megvalósult kulturális fejlesztéseit ismertette.”

A 2011-ben indult fejlesztés a park hagyományait szem előtt tartva, de 21. századi módon gondolja újra a városrészt. A Városliget, szemben a világ közparkjainak zömével, immár több mint száz éve nem csupán zöldfelületi rekreációs funkcióval, hanem jelentős kulturális tartalommal is bír, számos intézménynek, köztük az ország vezető képzőművészeti gyűjteményének, a Szépművészeti Múzeumnak ad otthont. Az elmúlt 150 évben múzeumok, kiállítóhelyek mellett itt nyílt meg 1866-ben a kontinens egyik legrégebbi állatkertje, és több mint száz éve a parkban épült meg Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, a Széchenyi Gyógyfürdő és a Városligeti Műjégpálya is, ami jelenleg Európa legnagyobb és legrégibb ma is működő mesterséges szabadtéri jégfelülete. Ez a hagyomány – kultúra és kikapcsolódás gazdag intézményi jelenléte - az, ami Európa-szerte egyedivé teszi a budapesti Városliget.

Baán László előadásában bemutatta a projekt elemeit: a Szépművészeti Múzeum átfogó felújítását és korszerűsítését, Európa egyik legkorszerűbb múzeumszakmai központjának, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ létrehozását, a park zöldfelületi rehabilitációját, a Millennium Háza felújítását, a komáromi Csillagerőd, valamint a számos nemzetközi szakmai elismeréssel díjazott Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum új épületének felépítését.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: a projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még közel sem ért a végére: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van.  Ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget mindenhonnan látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kortárs, kiemelkedő építészeti minőségű művészeti múzeum nélkül nem lehetséges.

A 10 éves Liget Budapest fejlesztéseit összefoglaló látványos videó itt érhető el:

 

Galéria

Liget Budapest ProjektWeinberg '93 Építő Kft.HelyiMagyar Építő ZrtBudapestVárosligetÓbuda GroupFőber Zrt.M-Teampannon Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Orosházaglas Kft.