2024.04.26, Péntek

Hihetetlen ár: 30-szor olcsóbbá válhat a napelem!

hvg.hu

2017.05.22. 11:42

Az újfajta gyártásnál egy 0,1 milliméternél is vékonyabb műanyag filmrétegre nyomtatják a Nap energiáját felvevő paneleket – 2000 forintra lenyomva a négyzetméterárat.

Hirdetés

Az eddigi gyártástechnológiától teljesen eltérő módon összerakott új napelemről számolt be a hvg.hu. Az ausztrál Newcastle-i Egyetem legújabb fejlesztéséről a kutatókat vezető Paul Dastoor számolt be.


Nem függünk többé a tető fekvésétől

A professzor a mashable.com-nak elmondta, a hagyományos napelemek nagyméretű, nehéz üvegtáblák közé vannak zárva, emiatt vastag paneleket jelentenek. Az új megoldásban ezzel szemben egy 0,1 milliméternél (!) is vékonyabb műanyag filmrétegre “nyomtatják” a Nap energiáját felvevő paneleket. Emiatt a felhelyezés is jóval egyszerűbb.

Dastoor szerint az új technológia további előnye, hogy a hagyományos napelemeknél több áramot termel akkor is, amikor nem ideálisan a fényviszonyok. “Ez azt jelenti, hogy mindegy, milyen a tető fekvése, egyszerűen csak fel kell rá tenni, és kész” – mondta a szakember.

A legfőbb különbség azonban az árban mutatkozik meg. Miközben a Tesla most piacra kerülő napelemes tetőjéből 235 dollárba (nagyjából 65 ezer forintba) kerül egy négyzetméter, az újfajta gyártással 7,42 dolláron, azaz 2000 forint körül tudják majd tartani a négyzetméterárat.

Nincs messze a tömeggyártás

Az új technológia már a tesztelés utolsó szakaszában jár, az első, valódi körülmények közé szánt 100 négyzetméternyi panelt már le is gyártották, és ki is helyezték.

Az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatócsoportja a héten mutatja be a szakmai közönségnek a technológiát, ezután pedig több iparági partnerrel is belekezdenek a tömeggyártásról szóló tárgyalásokba.

Fókuszbanenergetikanapenergiatudomány