2024.03.19, Kedd

Így támadnak fel a különleges magyar gyümölcsfajták

sokszinuvidek.24.hu, csodakertesz.hu, sonline.hu

2017.05.01. 20:05

Rohamléptekben terjed a tündérkertmozgalom a Kárpát-medencében - táplálóbb, ellenállóbb és csak almából több mint százféle van!

Hirdetés

Egyre több önkormányzat csatlakozik a tündérkertek mozgalmához, amelynek célja az őshonos magyar gyümölcsfajták megmentése. Ezeknek a gyümölcsfáknak amellett, hogy egyedülálló ízű gyümölcseik teremnek, van még néhány jó tulajdonságuk:

  • ellenállóbbak a betegségekkel szemben
  • jobban tűrik a szélsőséges időjárási viszonyokat
  • gazdagabb beltartalommal rendelkeznek.

Az ősi magyar fajtákat rendszerező csodakertesz.hu oldalon csak az almák között több mint száz (!) fajtát számoltunk meg.

A tündérkertmozgalomról beszámoló sokszinuvidek.24.hu azt írja, a csatlakozó kertekben olyan őshonos gyümölcsfákat gondoznak, amelyek komoly örökségnek számítanak utódaink számára. Egyúttal egy olyan kertkultúrát elevenítenek fel, amely egykor szerves része volt a magyarok életének.

Szerte a Kárpát-medencében már több mint 120 tündérkertet alapítottak, a kertekben kétezernél is több ősi fafajtát sikerült megőrizni.

A Somogy megyei Vésén bő két évvel ezelőtt nyolcvan őshonos magyar gyümölcsfát ültettek el a falu központjában, ezzel csatlakoztak a tündérkertek mozgalmához. Az ottani kertről a sonline.hu közölt cikket. „Már majdnem mindegyik fának van gazdája, vagyis örökbe fogadója, többségében véseiek, vagy innen elszármazottak” – mondta a lapnak Bertók László polgármester. „Ezer forint az örökbefogadás díja, a termésből is hazavihetnek majd, de a helyi összefogást kiváltó hatása a legfontosabb. Emellett látványra is nagyon szép pontja lett a falunak, hatalmas, termő gyümölcsös lesz hamarosan.”

Vésén a faluszépítő egyesület szakemberei végzik a metszést, a permetezést csak bio módszerekkel, például csalánlével. A polgármester úgy nyilatkozott: lehet, hogy a megyében más helyen is ültettek őshonos fákat közterületre, de ilyen szervezett formában, egyszerre nyolcvanat csak Vésén.

A tündérkertek mozgalma még fiatal, a néhány éves fácskák a legtöbb helyen még alig-alig teremnek. De ha gondozzák a fákat, megerősödnek, és olyan különleges gyümölcsöket teremnek majd, amelyek íze és alakja eltér a nagy világfajtákétól.

Fókuszbanélhető életősi magyar gyümölcsfajtákgyümölcs

Ajánljuk még