2023.04.01, Szombat
Ilyen károkat okoz a műanyagszemét az óceánokban
444.hu

Ilyen károkat okoz a műanyagszemét az óceánokban

MTI

2019.04.05. 12:01

Évente 2,5 milliárd dollárjába kerül a világnak az óceánokban lévő műanyagszemét.

Hirdetés

Az óceánokban lévő műanyagszemét éves szinten 2,5 milliárd dollár (714 milliárd forint) veszteséget jelent a világ számára a károsodott vagy elvesztett erőforrások révén.

A halászterületeket, az akvakultúrákat, a rekreációs tevékenységeket és a globális jólétet mind negatívan érinti a műanyagszennyezés, 1-5 százalékkal csökkentve mindazon előnyöket, amelyeket az óceán nyújt az embereknek - írja a The Guardian. A tengeri ökoszisztéma értéke évi 2,5 milliárd dollárral kevesebb a szennyezés miatt.

Éves szinten nagyjából 8 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba.

Az angliai Plymouth Marine Laboratory kutatóintézetben dolgozó Nicola Beaumont szerint az általa vezetett kutatás volt az első, amely az óceánokban lévő műanyagszemét társadalmi és gazdasági hatásait vizsgálta.

A számításaink jelentik az első lépést a műanyagszemét hatásainak számszerűsítése felé - jegyezte meg a szakember.


Ezek a műanyagszennyezettség kockázatai

A tanulmány készítői ugyanakkor nem vették számításba a turizmusra, a közlekedésre, a halászati iparra és az emberi egészségre gyakorolt közvetlen és közvetett hatásokat.

A kutatók azt is megállapították, hogy a műanyagok - amelyek évtizedeken át, akár több mint 3 ezer kilométeres távot is megtéve képesek sodródni a vízben - új élőhelyeket teremtenek a baktériumok és algák számára. Ezek a "kolóniák" pedig az invazív fajok és a betegségek terjesztésének kockázatát hordozzák.

műanyagtermészetkörnyezetvédelemszennyezőanyagokkörnyezetszennyezés