2024.04.20, Szombat

A kullancs nyálában lelhet aranybányára az emberiség

mti

2017.06.29. 09:10

Az egyik legkellemetlenebb élősködő olyan fehérjét termel, ami a szívizomgyulladás gyógyításához vezethet. A kullancs stratégiája ugyanakkor további súlyos betegségekre adhat megoldást.

Hirdetés

A kullancs nyála új gyógyszerek "aranybányája" lehet egy új brit tanulmány szerint. A BBC oxfordi kutatóknak egy a Scientific Reportsban megjelent tanulmányára hivatkozik, ami szerint az élősködő nyálában levő fehérje megszünteti a gyulladást a szívelégtelenséget okozó szívizomgyulladást. Az "aranybányának" nevezett anyag ugyanakkor arra is képes lehet, hogy más betegségeket - köztük az agyvérzést és az ízületi gyulladást - is orvosoljon.

A kutatók abból indultak ki, hogy a kullancs 8-10 napon át is képes az állat vagy az ember vérét szívni anélkül, hogy fájdalmat vagy gyulladást okozna, vagyis akár észrevétlen is maradhat ennyi ideig. A szakemberek szerint ezt a nyálában lévő fehérjék teszik lehetővé, mert ezek akadályozzák meg a gyulladást úgy, hogy semlegesítik a megtámadott állat vagy ember szervezetében lévő, kemokinnek nevezett anyagokat. Ugyanakkor a kemokin szerepet játszik a szívproblémákat előidézésében.

Shoumo Bhattacharya, az Oxfordi Egyetem kardiológus munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, hogy a szívizomgyulladás olyan betegség, amely ellen jelenleg nagyon kevés gyógymód létezik. "A kullancs gyulladásgátló stratégiájának kutatása új ötleteket adott, melyek alapján életmentő kezeléseket tudunk kidolgozni akár más betegségek, a szívroham, az agyvérzés, a hasnyálmirigy-gyulladás vagy az ízületi gyulladás gyógyítására is" - tette hozzá.

Az eddigi kutatások laboratóriumi körülmények között folytak, így valószínű, hogy évek telhetnek el, míg embereken segíthetnek az új szerekkel.

Fókuszbankutatásegészséggyógyításkullancs