2024.04.20, Szombat

Komolyan veszi a munkavállalói utánpótlásképzést a Praktiker

pestpilis.hu

2017.06.22. 15:27

A 31 iskolával kapcsolatot ápoló barkácsáruház munkavállalóinak közel 20 százaléka gyakornok, akik közül egyre többen az áruházban helyezkednek el a későbbiek során is.

Hirdetés

Ebben a tanévben rekordszámú, több mint 250 tanuló választotta a Praktikert szakmai gyakorlati helyként – közölte a barkácsáruház csütörtökön. Ez azt jelenti, hogy a Praktiker teljes munkavállalói létszámához viszonyítva 17-18% a diákok aránya. A több mint 1400 embert foglalkoztató barkácsláncot – melynek vezetése a tájékoztatás szerint komoly erőfeszítéseket tesz szakemberei megtartása és a fiatalok képzése érdekében – az elmúlt hetekben a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Megbízható Munkaadó Díjjal ismerte el.

„A kereskedelmi szektorban tapasztalt munkaerőhiány a Praktikert is érzékenyen érinti, ezért a tavaly magyar tulajdonosi körbe került vállalat vezetésének kiemelt célja a meglévő munkavállalóink megtartása mellett az utánpótlásunk nevelése” – hangsúlyozta Szijjné Kállai Ildikó, a Praktiker HR vezetője.

 

A tanulók 1-2 évet töltenek a gyakorlati programban

A Praktiker országos viszonylatban 31 iskolával (11 fővárosi és 20 vidéki) áll kapcsolatban, így az intézmények tanulóit az ország mind a húsz Praktiker áruházában tudják fogadni. Jelenleg 110 fő tanulószerződéssel, 140 fő pedig együttműködési megállapodással tölti gyakorlatát. A barkácslánc a tanulószerződéseket 1-2 évre köti, ez esetben a diákok évfolyamtól és képzéstől függően átlagban havi 5-10 napot töltenek az áruházakban. Az együttműködési megállapodások általában a nyári egybefüggő gyakorlatra szólnak, amelynek időtartama 15-20 nap az iskolai évfolyamtól függően.

„A tervek szerint a közeljövőben újabb 50 fővel emelkedhet a gyakorlati képzésben részt vevők száma” – ismertette Szijjné Kállai Ildikó. „Az a célunk, hogy a gyakorlati idejüket nálunk töltő fiatalok jól képzett szakemberként kerüljenek ki a munkaerőpiacra és minél többen erősítsék a Praktiker munkavállalói csapatát. Az elmúlt években már 44 egykori tanulónk kapott munkalehetőséget a cégnél” – tájékoztatott a HR vezető.

 

A pénzügyi és számviteli feladatokra egyetemistákat várnak

A középfokú szakképzésen túl a barkácslánc a felsőfokú duális képzésben is aktív szerepet vállal: a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának Gazdálkodástudományi Karával közösen tavaly szeptemberben duális képzést indítottak gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakokon. Ennek keretében a budapesti Praktiker központ pénzügyi, kontrolling, számviteli osztályain biztosítanak szakmai gyakorlati lehetőséget az egyetemistáknak. A vállalat a közeljövőben növelni szeretné a felsőfokú duális képzésben részt vevő hallgatók számát is.

A Praktiker szeptembertől nyílt napok keretében is fogadja a diákokat és szüleiket az áruház bemutatása, valamint a kereskedelmi szakmák megismertetése és megszerettetése céljából.

Fókuszbankereskedelemgyakorlatdiákok

Ajánljuk még