2024.06.24, Hétfő

Napelemjárólappal fedték le a budapesti belváros egy részét

MTI

2017.06.29. 11:10

Modern parkká alakult a Városháza tér, hullámzó burkolattal, mobiltöltővel és mobilkerttel.

Innovatív köztéri megoldások kaptak helyet a nyárra pihenőhellyé alakított budapesti Városháza parkban: többek közt napelemekkel működő ingyenes mobiltöltők, pingpong- és teqball-asztalok, mindezt pedig a Hello Wood hullámvonal mottójú fa installációi teszik teljessé. A parkban elhelyeztek 60 növénytartó edényt is, amelyben díszfák, örökzöldek, cserjék és leanderek segítik a városi mikroklíma átalakítását, a két ivókúttá alakított tűzcsap pedig a parkban tartózkodók felfrissülését szolgálja.

A park egyik különlegessége az a magyar startup vállalkozás által fejlesztett, három négyzetméteres napelemjárólap, amelynek segítségével a fa installációba helyezett 14 USB-porton keresztül bárki feltöltheti telefonját, laptopját vagy tabletjét - mondta Sziszák Imre, a burkolatért felelős Platio nevű cég ügyvezetője.

fotó: MTI

 

Figyelni fogják, az emberek hogyan használják a parkot

A park minden télen a karácsonyi, tavasszal a húsvéti vásárnak ad helyet, de nyáron eddig nem tudta megfelelően kiszolgálni a városiakat - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a helyszín szerdai átadóján. A tervek szerint a park jelen formájában őszig lesz használható.

Huszár András, a Hello Wood ügyvezető igazgatója elmondta: kíváncsiak arra, hogy a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.-vel közösen kialakított hullámzó, szőnyegszerű, pihenésre és sportolásra egyaránt alkalmas köztéri burkolatot a közösség hogyan fogja használni. Ezt az elkövetkező hetekben figyelni is fogják és adott esetben a közönség igényeihez képest alakítják majd tovább.

Szabó József, a FŐKERT Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a helyszínen látható mobilkerti megoldásokról szólva rámutatott, azok alkalmazása főleg olyan helyeken indokolt, ahol nincs lehetőség a talajba növényzetet telepíteni, ugyanakkor szükség van a por és zajszűrésre és a víz párologtatására is.

FókuszbanközparkinnovációközterekLipótváros